Owsianka makowa :)

22 marca 2017

Mak w mojej diecie obecny jest bardzo sporadycznie. Prawdopodobnie raz na rok, kiedy na Święta jem kawałek makowca 😁 A przecież ma o wiele więcej zastosowań, więc czemu nie korzystać z niego częściej? Ponad to bogaty jest w wiele składników odżywczych - witamin i minerałów, a w tym duże pokłady wapnia. Aktualnie moje śniadania to przeważnie owsianki, więc żeby je trochę urozmaicić dodałam właśnie MAK. I tak oto powstała przepyszna, kremowa owsianka makowa z różnymi dodatkami w postaci rodzynek, migdałów, malin. Mak świetnie wkomponował się w owsiankową masę, nadał cudnego smaku i już wiem, że taka kombinacja składników pozostanie ze mną na dłużej 😜



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, dodaj mak, aromat waniliowy, masło orzechowe, ksylitol oraz rodzynki. Wymieszaj i gotuj do momentu uzyskania półgęstej konsystencji. 
  2. Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj owoce, migdały i kostkę czekolady 😋

8 komentarzy

  1. Też rzadko jem mak, a w sumie bardzo lubię i do owsianki kilka razy dodałam, pysznie komponuje się z bananem. Muszę wypróbować wersję z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne zdjęcia <3 U mnie ostatnio była gryczanka z makiem i jagodami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię maku ale ta owsianka wyglada bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam owsiankę z makiem, ale również nie jem jej zbyt często - raczej w okolicach Bożego Narodzenia :) Obowiązkowo daję wtedy aromat migdałowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mak ! Taka owsianka całkowicie trafia w moje śniadaniowe gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze do owsianki maku nie dosypywałam, ale muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja maku też praktycznie nie jadam ;) Czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń