Idealny pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy rodzinny obiad. Chude mięso z indyka, niesamowicie wartościowa kasza gryczana oraz mnóstwo warzyw skąpanych w lekkim sosie pomidorowym. Po prostu pycha! A przygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉
Składniki (3 porcje):
- ok. 200 g mięsa z udźca indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 średni bakłażan
- 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior)
- 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ)
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj warzywa w garnku lub na patelni (użyłam garnka kamiennego Stone Legend) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. Pokrój w grubą kostkę.
- Kolejno do garnka dodaj pokrojonego bakłażana oraz pokrojone mięso. W razie potrzeby dolej odrobiny wody i duś przez 15 minut, a następnie dodaj mrożone warzyw i duś kolejne 15 minut.
- Po tym czasie dodaj przyprawy oraz sos pomidorowy. Całość delikatnie zamieszaj i gotuj na największym ogniu, aby odparować nadmiar wody i zagęścić danie.
- Gotowy gulasz podawaj z kaszą, np. gryczaną.
Mojej siostrze mogłoby posmakować - lubi indyka:)
OdpowiedzUsuńRobiłam z piersią, a nie udźcem, ale i tak uwielbiam - dość często gości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńPychotka :D Już dawno nie jadłyśmy mięska z indyka :)
OdpowiedzUsuńZ bakłażanem jeszcze nie łączyłam indyka, ale bardzo lubię takie gulasze :)
OdpowiedzUsuń