Od jakiegoś czasu w lodówce zalegała mi puszka mleczka kokosowego, więc wykorzystałam ją do przygotowania pysznej i kremowej owsianki. W koszyku z warzywami i owocami zauważyłam kilka łodyg świeżutkiego rabarbaru, a więc i one znalazły się w tej śniadaniowej miseczce. Owsianka jest przepyszna! A rabarbar mięciutki, słodko-kwaśny. Te dwa składniki tworzą smaczne, a zarazem ciekawe połączenie.
Składniki (2-3 porcje):
- 120 g płatków owsianych
- 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
- Płatki przesyp do garnka, zalej wodą i mleczkiem kokosowym. Doda syrop klonowy i szczyptę soli. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na pełnym ogniu do uzyskania preferowanej konsystencji - najlepiej kremowej, nie za gęstej i nie za rzadkiej.
- W drugim rondelku przełóż pokrojony w paski rabarbar, zalej wodą, dodaj ksylitol. Zagotuj, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilkę, ok. 2 minuty, tak aby rabarbar się nie rozgotował.
- Gotową owsiankę przełóż do miseczek, a na wierzch ułóż mięciutki rabarbar.
o kurcze, takiego mixa nie jadłam :D pamiętam za dzieciaka rabarbar z cuukrem :D
OdpowiedzUsuńwww.anialwowska.blogspot.com
Pięknie wygląda :) Czekam aż rabarbar pojawi się w ogródku mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńDodatek rabarbaru to trafienie w punkt idealny <3
OdpowiedzUsuńWygląda tak budyniowo <3
OdpowiedzUsuńOwsianki na mleku kokosowym lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam rabarbaru! Fajna opcja :)
OdpowiedzUsuń