Blok czekoladowy z migdałami :)

10 września 2017

 Będąc w posiadaniu ekologicznego mleka w proszku postanowiłam coś z nim zrobić i padło właśnie na blok czekoladowy. Blok czekoladowy, taki z prawdziwego zdarzenia jadłam dobrych kilka lat temu. Jego główne składniki to oczywiście mleko w proszku, masło bądź margaryna, cukier, kakao oraz coś chrupkiego - zazwyczaj herbatniki/krakersy. Chciałam zrobić zdrowszą wersję, lżejszą, mniej kaloryczną. Myślę, że efekt końcowy wpasował się w moje zamiary, a dodatkowo smak bardzo zadowala. Blok nie jest aż nadto słodki, ale jak najbardziej wystarczający, jest kremowy, mleczny, dominuje kakao, ale kokosowe smaki także można wyczuć.


Składniki:
  • 200 g mleka w proszku (użyłam ekologicznego, odtłuszczonego)
  • 75 g migdałów (Bakal)
  • 75 g rodzynek (Bakal)
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 100 g oleju kokosowego 
  • 25 g cukru kokosowego 
  • 25 g nektaru kokosowego/syropu klonowego/syropu daktylowego/miodu
  • szczypta soli 
  • 100 ml mleka 

Przygotowanie:
  1. Migdały i rodzynki zmiksuj w malakserze do formy małych kawałeczków. Następnie wymieszaj dokładnie z mlekiem, kakao, cukrem kokosowym oraz solą. 
  2. Kolejno dodaj rozpuszczony olej kokosowy z nektarem kokosowym. Wymieszaj. 
  3. Do masy dodaj mleko, aby konsystencja była jednolita i kleista. 
  4. Gotową masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodź w lodówce minimum 2 godziny. 

8 komentarzy

  1. Blok czekoladowy - nigdy go nie jadłam i to w każdej postaci. W mojej rodzinie nikt nigdy go nie przygotowywał ;)
    Po konsystencji Twojego bloku rzeczywiście widać tę kresowość... tak troszkę jak krówka lub inny cukierek tego typu - bardzo ładnie się prezentuje... taka zdrowa porcja przyjemniej słodyczy :) A to ostatnie zdjęcie... najlepsze ze wszystkich - według mnie powinno być głównym. Nic tylko zatopić w nim ząbki xD

    Życzę miłej i słonecznej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś blok czekoladowy właśnie z mleka w proszku, ale tak bogato go nie nadziałam. Twój wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio też robiłam blok czekoladowy, ale w innej wersji - Twojego chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam tę słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm aż zrobiłam się głodna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne! Coś czuję, że bardzo by mi smakowało :) Nigdy nie jadłam takiego klasycznego :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Very delicious. That is a great recipe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie wyobrażamy ten smak :D Uwielbiamy blok czekoladowy jaki robiła nasza babcia jednak sądząc po składnikach ten na pewno będzie jeszcze lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny blog, już sam fakt że jest czekoladowy i w dodatku z migdałami zachęca do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń