Będąc w posiadaniu ekologicznego mleka w proszku postanowiłam coś z nim zrobić i padło właśnie na blok czekoladowy. Blok czekoladowy, taki z prawdziwego zdarzenia jadłam dobrych kilka lat temu. Jego główne składniki to oczywiście mleko w proszku, masło bądź margaryna, cukier, kakao oraz coś chrupkiego - zazwyczaj herbatniki/krakersy. Chciałam zrobić zdrowszą wersję, lżejszą, mniej kaloryczną. Myślę, że efekt końcowy wpasował się w moje zamiary, a dodatkowo smak bardzo zadowala. Blok nie jest aż nadto słodki, ale jak najbardziej wystarczający, jest kremowy, mleczny, dominuje kakao, ale kokosowe smaki także można wyczuć.
Składniki:
- 200 g mleka w proszku (użyłam ekologicznego, odtłuszczonego)
- 75 g migdałów (Bakal)
- 75 g rodzynek (Bakal)
- 3 czubate łyżki kakao
- 100 g oleju kokosowego
- 25 g cukru kokosowego
- 25 g nektaru kokosowego/syropu klonowego/syropu daktylowego/miodu
- szczypta soli
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
- Migdały i rodzynki zmiksuj w malakserze do formy małych kawałeczków. Następnie wymieszaj dokładnie z mlekiem, kakao, cukrem kokosowym oraz solą.
- Kolejno dodaj rozpuszczony olej kokosowy z nektarem kokosowym. Wymieszaj.
- Do masy dodaj mleko, aby konsystencja była jednolita i kleista.
- Gotową masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodź w lodówce minimum 2 godziny.
Blok czekoladowy - nigdy go nie jadłam i to w każdej postaci. W mojej rodzinie nikt nigdy go nie przygotowywał ;)
OdpowiedzUsuńPo konsystencji Twojego bloku rzeczywiście widać tę kresowość... tak troszkę jak krówka lub inny cukierek tego typu - bardzo ładnie się prezentuje... taka zdrowa porcja przyjemniej słodyczy :) A to ostatnie zdjęcie... najlepsze ze wszystkich - według mnie powinno być głównym. Nic tylko zatopić w nim ząbki xD
Życzę miłej i słonecznej niedzieli :)
Robiłam kiedyś blok czekoladowy właśnie z mleka w proszku, ale tak bogato go nie nadziałam. Twój wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam blok czekoladowy, ale w innej wersji - Twojego chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam tę słodycz :)
OdpowiedzUsuńMmmm aż zrobiłam się głodna! :-)
OdpowiedzUsuńAle świetne! Coś czuję, że bardzo by mi smakowało :) Nigdy nie jadłam takiego klasycznego :P
OdpowiedzUsuńVery delicious. That is a great recipe!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażamy ten smak :D Uwielbiamy blok czekoladowy jaki robiła nasza babcia jednak sądząc po składnikach ten na pewno będzie jeszcze lepszy :D
OdpowiedzUsuńPyszny blog, już sam fakt że jest czekoladowy i w dodatku z migdałami zachęca do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń