Bez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać bardzo słodka, ale ku zdziwieniu słodycz nie jest przytłaczająca. Serduszka są bardzo smaczne. Spód jest miękki, z chrupiącymi kawałkami pistacji. Karmel gęsty i kremowy, a czekolada tworzy chrupiącą skorupkę.
Składniki na 8 muffinek:
Spód:
- 100 g daktyli (Targroch)
- 100 g mąki migdałowej (Targroch)
- 50 g pistacji (Targroch)
- 2 łyżeczki lucumy
- 2 łyżki olej kokosowy (Targroch)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii
Karmel daktylowy:
- 200 g daktyli (Targroch)
- 2 łyżki oleju kokosowego (Targroch)
Polewa czekoladowa:
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego (Targroch)
Przygotowanie:
- Na początku wszystkie daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby były mięciutkie.
- Spód → namoczone daktyle (100 g) wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w malakserze lub blenderze. Masę podziel na 8 części i wyłóż spód muffinek. Formując spód pomóż sobie zwilżoną łyżeczką.
- Karmel daktylowy → daktyle zmiksuj z olejem kokosowym oraz 2 łyżkami wody, w której moczonej były daktyle. Wyłóż po równo do każdej muffinki.
- Polewa czekoladowa → Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą muffinkę polej 1,5 łyżeczki czekolady.
- Gotowe muffinki chłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę (jednak w tym przypadku trudniej będzie je wyciągnąć z foremek, ponieważ karmel nie zastygnie) albo włóż do zamrażalki i kiedy zamarzną wyciągnij i pozostaw przed spożyciem w temperaturze pokojowej do odmrożenie. Przechowuj w lodówce
Mega babeczki! Przepis znakomity. Widok obledny :-). Zdecydowanie do wyprobowania. Zapisuje:-).
OdpowiedzUsuńZ samych pysznych składników je zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWyczarowałaś cudowną i przepyszną małą przyjemnosć po którą chętnie się sięgnie i sięga :)
OdpowiedzUsuńBoskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle boskie :) Coś czuję, że na jednej bym nie skończyła :D
OdpowiedzUsuń