Przepyszne, kremowe curry z dodatkiem dyni :)

4 listopada 2017

Stali czytelnicy mogą pamiętać o tym, że uwielbiam curry, jako przyprawę i dodaję ją na prawdę wszędzie, gdzie tylko mogę (choć ostatnio i tak troszkę stonowałam 😂). Poniższe danie będzie idealne dla miłośników tej żółtej przyprawy, dań jednogarnkowych, niezwykle aromatycznych, sycących, rozgrzewających, o kremowej konsystencji. Tak przygotowane curry idealnie wpasowuje się w aktualnie trwający jesienno-dyniowy sezon. 


Składniki (3-4 porcje):
  • 150 g ryżu arborio (Targroch)
  • 900 g dyni (waga już po oczyszczeniu) 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • plaster imbiru 
  • 2 łyżki oleju kokosowego (Targroch)
  • 250 ml wody 
  • 300 ml mleka kokosowego 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (Targroch) 
  • sól i przyprawy: curry (1 łyżka), kurkuma (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), chilli (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), pieprz czarny (1/3 łyżeczki)

Przygotowanie:
  1. Cebulę, czosnek i imbir oczyść i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 10 minut na małym ogniu. 
  2. Następnie dodaj oczyszczoną i pokrojoną w małą kostkę dynię i wlej 250 ml wody. Dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka. 
  3. W międzyczasie ugotuj ryż w 400 ml wody. 
  4. Kiedy dynia będzie już miękka dodaj ugotowany ryż, płatki drożdżowe oraz wlej mleko kokosowe. Gotuj na pełnym ogniu, co chwilę mieszając jeszcze przez 10-15 minut.  

7 komentarzy

  1. Muszę w końcu spróbować takiej potrawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piona z curry, bo to chyba moja ulubiona przyprawa :) Również ją uwielbiam, ale tutaj to już musi być petarda! Z dynią? Ja już jestem od niej pomarańczowa, a więc chyba nie muszę pisać jak bardzo ją kocham :D Super to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ma śliczny kolor! I musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat tata mi kupił wczoraj dynię, więc może zrobię coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyjemnie się przy taki daniu rozgrzać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam curry z kurczakiem. Idealne rozgrzewające danie na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń