Brownie z batata - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze :)

16 marca 2018

Brownie z batatów planowałam zrobić już od dłuższego czasu. W końcu mi się udało! I żałuję, że tak późno się za to zabrałam. To ciacho jest fantastyczne! Mega pyszne, mocno czekoladowe, słodziutkie i naładowane różnymi, zdrowymi składnikami. I jest z ziemniaka, rzecz jasna 😂 Jest bardzo proste i wydaje mi się, że szybkie do przygotowania. A efekt finalny bardzo zadowalający. Brownie jest mięciutkie, ale zwarte, czyli się nie rozwala, ma mazistą strukturę, w żadnym wypadku nie zakalcowatą! Jest tak smaczne, że po prostu musicie je zrobić. Będziecie zachwyceni! Te brownie jest z Innej Bajki, dosłownie 😍

Na samym dole zamieściłam także wartości odżywcze ciacha. Ale kto by tam liczył kalorie przy takich pysznościach 😂



Składniki:
Polewa czekoladowa:

Przygotowanie:
  1. Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Następnie ugotuj na parze do miękkości, ok. 15-20 minut. 
  2. Zmiel na drobną mączkę płatki gryczane, morwę oraz nasiona chia. 
  3. Kolejno wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera).
  4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). 
  5. Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotuj polewę. Do rondelka przełóż olej, syrop klonowy oraz kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie mieszaj. Dodaj teraz proszek maca i ponownie dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewą polej wierzch brownie. 



Wartość odżywcza całego ciasta (bez polewy):
energia: 3370 kcal
węglowodany: 414 g
w tym cukry: 101 g
białko: 62 g
tłuszcz: 164 g
błonnik: 50,5 g

Wartość odżywcza polewy:
energia: 674 kcal
węglowodany: 31 g
tłuszcz: 55 g
białko: 6 g
błonnik: 1,5 g

Wartość odżywcza całego ciasta z polewą:
energia: 4044 kcal
węglowodany: 445 g
białko: 68 g
tłuszcz: 219 g
błonnik: 52 g

⬆Przygotowując ciasto zgodnie z pełnym przepisem podziel ostatnie wartości na ilość kawałków, które uzyskasz po podzieleniu ciasta (u mnie było ich 9)⬆

5 komentarzy

  1. Bardzo lubię brownie, takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za konsystencja tego brownie :) Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z płatkami gryczanymi smak czekoladowy najlepiej się łączy :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń