Gdzieś mi ostatnio mignęło zdjęcie domowej granoli i tak sobie pomyślałam, że bardzo dawno sama nie robiłam takiej śniadaniowej mieszanki chrupiących płatków. Mając do dyspozycji cudowne, najlepsze, ekologiczne masełka orzechowe i pasty sezamowe od marki Terrasana postanowiłam to wykorzystać i zrobić granolę w wersji orzechowej. W mieszance znajdziesz zarówno orzechy i nasiona pod normalną postacią, ale także masło z orzechów laskowych (najlepsze!) i pastę sezamową. To chyba najlepsza granola, jaką jadłam ❤ Chrupiąca, intensywnie orzechowa, lekko słodka, idealna z mlekiem, jogurtem czy jedzona solo. Przyznaję, że w tej ostatniej wersji jadłam ją najczęściej 😂
Składniki:
- 125 g płatków owsianych
- 125 g płatków orkiszowych
- 45 g nasion słonecznika
- 45 g pestek dyni
- 45 g orzechów pekan
- 45 g migdałów
- 60 g tahini (Terrasana)
- 60 g masła z orzechów laskowych (Terrasana)
- 60 g syropu klonowego
- 40 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Orzechy pekan i migdały posiekaj na średnie kawałeczki i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
- Do rondela przełóż olej kokosowy, syrop klonowy, masło orzechowe i tahini. Tylko podgrzej, aby składniki się rozpuściły i stworzyły jednolitą masę.
- Suche składniki połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj.
- Granolę równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 160*C piekarniku przez 20 minut. W trakcie pieczenia przemieszaj granolę 2-3 razy.
- Upieczoną pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
To masło z orzechów laskowych na pewno świetnie smakuje tak jak i granola ;)
OdpowiedzUsuńSchrupałybyśmy całą na raz <3
OdpowiedzUsuńMmm wygląda bosko :) Nie ma to jak domowa granola.
OdpowiedzUsuń