Znowu popełniłam coś przepysznego 😂 Placki na bazie białej komosy ryżowej, znanej pod inną nazwą jako quinoa. Zdecydowanie kwalifikuje je do grupy najlepszych. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Dzięki bazowym pseudozbożu odznaczają się orzechowym smakiem. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest jogurtowo-truskawkowy krem, który smakuje genialnie! A jest taki banalny. Placki z tą kremową masą to po prostu duet idealny.
Składniki:
- 60 g komosy ryżowej (Flavor Factory)
- 1 małe jajko
- 80 ml mleka (u mnie owsiane)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku liofilizowanej truskawki (Flavor Factory)
- 1/3 mocno dojrzałego banana
Przygotowanie:
- Komosę, czyli quinoę zmiel na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składniki.
- Na patelni rozgrzej dosłownie odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki) i nakładaj po 1 łyżce masy. Placki smaż na pełnym ogniu. Kiedy na powierzchni pojawi się dużo pęcherzyków, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Ogólnie smażenie jednej partii placków wynosi ok. 1 minuty.
- W międzyczasie przygotuj krem truskawkowy. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z truskawkowym proszkiem i jogurtem.
- Gotowe placki przekładaj przygotowanym kremem.
Szkoda, że nam się młynek popsuł, bo akurat komosy to my mamy dużo :P
OdpowiedzUsuńCudna wieża :) Może to sposób aby jakoś polubić komosę ;)
OdpowiedzUsuńApetyczna wieżyczka :)
OdpowiedzUsuń