Racuchy w wersji owsianej, na które recepturę podawałam ponad 2 lata temu są jednymi z najbardziej lubianych przepisów na blogu. Nie dziwię się, bo smakują pysznie. Idąc tym tropem, postanowiłam przygotować kolejną wersję, tym razem orkiszową. Mąka orkiszowa należy do jednych z moich ulubionych mąk, jest zdecydowanie wartościowsza od mąki pszennej i świetnie, wręcz idealnie ją zastępuje. Odnośnie smaku, nie będzie chyba zaskoczeniem, jak napiszę, że te racuszki są po prostu przepyszne. Polecam podawać je z miodem lub syropem klonowym, dla uzyskania większej słodyczy.
Składniki (2 porcje, 8 racuchów):
- 120 g mąki orkiszowej (użyłam od NaturAvena)
- 1/3 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 duże jabłko (u mnie 220 g po obraniu)
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, oprócz jabłek i odstaw na 10 minut. Zobaczysz, jak ciasto zacznie "pracować" poprzez pojawienie się pęcherzyków.
- W międzyczasie jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po dużej łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, z jednej strony ok. 1 minutę, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż pod przykryciem, na mniejszym ogniu ok. 3 minuty. Wtedy jabłka zmiękną i nie będą takie twarde jak w postaci surowej.
- Gotowe podawaj polane wybranym słodzikiem.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (4 placki, 1 łyżeczka miodu):
energia: 415 kcal
białko: 15,5 g
tłuszcz: 10 g
węglowodany: 69 g
Wieki już nie jadłam racuchów :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWszamałybyśmy podwójną porcję :D
OdpowiedzUsuń