Ten sernik to jakiś obłęd 😍 Jest tak przepyszny, a nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, jedynie potrzeba go trochę zmrozić, bo jest to sernik na zimno. Tworzą go trzy warstwy, dokładnie słodko-kokosowy spód, kremowo-jogurtowa masa oraz owocowy wierzch. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że w kilka godzin po przygotowaniu sernika nie było już po nim śladu. Bardzo polecam, jest przepyszny.
Spód:
- 150 g daktyli
- 50 g mąki kokosowej (SFD)
- 450 g jogurtu naturalnego typu islandzkiego skyr, 0% tłuszczu
- 50 g kremu kokosowego (SFD)
- 30 g erytrytolu (SFD)
- 10 g żelatyny
- 50 g wrzątku
Dodatki:
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem, aby woda je w całości pokryła i odstaw na 15 minut.
- We wrzątku (50 ml) dokładnie rozpuść także żelatynę i odstaw na chwilkę, aby przestygła.
- Do blendera przełóż jogurty, krem kokosowy, erytrytol oraz rozpuszczoną żelatynę. Zmiksuj na gładką masę.
- Daktyle odcedź z wody i zmiksuj w malakserze. Dodaj mąkę i ponownie miksuj. Masa nie musi być idealnie połączona. Większe kawałki, które się nie zblendowały możesz bez problemu rozgnieść łyżką.
- Małą formę (u mnie mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp masę na spód i ugniataj łyżką, aby dokładanie wyrównać całość. Na to wylej masę sernikową.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
- Przed podaniem na wierzchu sernika rozłóż owoce w żelu.
Cały sernik dostarcza około 1440 kcal, w tym 60 g białka.
⇾ Z kodem zdrowie_na_jezyku zyskasz 10% rabatu na produkty ALL i SFD Nutrition w sklepie SFD.
Nie wiem czemu jeszcze nikt nie skomentował ale to ciasto jest cudowne :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń