poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wegańskie roladki ze szparagami i tofu :)

Polsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej poniżej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć równie dobrze innej, np. tej o smaku drobiowym czy szynkowym.


Wędlina sojowa o smaku wędzonego salami jest zdrowszym odzwierciedleniem standardowej kiełbaski salami. Wygląda tak samo, prezentuje się super, i o co istotne - jest smaczna. Jako osoba nie lubiąca salami, tą od Polsoja polubiłam od razu! Co prawda, nie ma idealnego składu, ale jest na bazie składników roślinnych i nie dostarcza tylu kalorii oraz tłuszczów (w ogóle tłuszczów nasyconych), co tradycyjne salami. 

Wartość energetyczna tradycyjnego salami w 100 g to ok. 400 kcal.
Wartość energetyczna salami Polsoja w 100 g to 154 kcal.
Prawda, że jest różnica? Ogromna!



Składniki (w zależności od tego, ile chcesz przygotować roladek):

Przygotowanie:
  1. Szparagi oczyść i ugotuj do średniej miękkości (ok. 10 minut). 
  2. Paprykę pokrój w paski, tofu w plasterki średniej grubości. 
  3. Na wędlinie układaj wymienione składniki, zawiń, przekłuj wykałaczką i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w 150*C. 

1 komentarz:

  1. Super pomysł. Do tego jeszcze jkiś roślinny, własnoręcznie zrobiony majonez i chrzan!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...