poniedziałek, 28 lipca 2014

Karobowo - kokosowe kulki amarantusowe :)

Kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego. Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :)



Składniki (16 kulek)
- 60 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g mieszanki Euforia
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g miodu
- 2 czubate łyżki karobu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Ziarenka należy zblendować do momentu rozdrobnienia (tylko nie przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe). Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowujemy!). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka formujemy kuleczki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały.

3 komentarze:

  1. mniam, jakie wspaniałości :) kupiłam ostatnio tego amarantusa, muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi bardzo miło czytać takie komentarze z samego rana ;) Pozdrawiam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...