To było jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się w ostatnim czasie przyrządzić. Uwierzcie mi, tak przygotowany bakłażan smakuje wyśmienicie! Jest idealny. Mięciutki, delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Żeby posiłek był bardziej pożywny nadziałam bakłażana kiełbaską sojową z papryką od Polsoja. Całe danie posypałam tartą mozzarellą, która nadała śmietanowego smaku. Było pysznie.
Składniki (na 2 porcje):
- bakłażan
- 2 kiełbaski sojowe z papryką Polsoja
- średni pomidor
- średnia cebula
- świeże listki bazylii
- pół kulki mozzarelli light tartej
- sól
- przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
- Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywając się gorzkiego smaku.
- Kolejno należy wyciąć delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę również pokroić w talarki.
- Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii.
- Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartą mozzarellą.
Ale pyszności tutaj widzę! Bardzo fajny pomysł i na podanie bakłażana i tej paróweczki sojowej, które zdecydowanie przypadły mi do gustu ;)
OdpowiedzUsuńoooo uwielbiam bakłażany :) fajny pomysł na wege farsz, jadłam tylko mięsne :)
OdpowiedzUsuńmniam! kocham bakłażany!
OdpowiedzUsuń