sobota, 2 sierpnia 2014

Dietetyczna panna cotta jogurtowa z musem nektarynkowym :)

Musiałam wypróbować jak najszybciej nową silikonową formę. Sprawdza się idealnie do zimnych deserów, które bez żadnych uszczerbków i uszkodzeń "wyskakują" z silikonu. Panna cotta wyszła przepyszna, delikatna i bardzo kremowa z dopełniającym smakiem musu z nektarynek. Polecam, przepis jest bardzo prosty i szybki ;)



Składniki:
- 420 g jogurtu naturalnego
- 80 g mleka
- 3 łyżeczki żelatyny/agar
- 1/4 szklanki wrzątku
- słodzidło (u mnie stewia)
- 2 żółtka
- aromat waniliowy

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku, odstaw na chwilkę, aby lekko ostygła. Żółtka rozbełtaj z mlekiem i stewią, dodaj jogurt i aromat. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaną masę przelej do foremek i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc :)

3 komentarze:

  1. Ale urocze! Z chęcią bym spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować bajecznie :)
    A foremki cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...