Teraz mamy dostęp do tylu świeżych warzyw i owoców, że ciężko się zdecydować, które wybrać. Jednak z nadejściem zimy ich ilość zmaleje, ceny na nie w sklepach wzrosną, a smak na pewno nie będzie ten sam. Dlatego trzeba się zabezpieczyć, aby zachować choć odrobinkę smaków lata. Dzisiaj mam dla Was warzywną sałatkę w zalewie octowej z niewielką ilością cukru. A wkrótce napiszę o dżemie jagodowym ze stewią. Składniki mogą się różnić, także waga poszczególnych warzyw, jednak w ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy.
Składniki:
- 350 g zielonej papryki
- 580 g ogórków gruntowych
- 410 g cebulki
- 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej)
- 260 g marchewki
- sól i przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie)
1. Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut od ponownego zagotowania. Wszystkie składniki oczyścić i pokroić wg upodobań, jako że jest to sałatka warzywa nie powinny być za duże. Przyprawić, wymieszać i ostawić na godzinę, aby puściły sok.
Zalewa octowa:
- 1 l wody
- 250 ml octu
- 1 łyżka soli
- 50 g cukru
2. Wszystkie składniki leciutko podgrzać, aby sól i cukier się rozpuściły.
3. Do oczyszczonych słoiczków nakładaj warzywa, do każdego nalej zalewę do zakrycia warzyw i mocno zakręć. Na dnie garnka ułóż cienką ściereczkę, ustaw słoiczki, zalej wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotuj. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 20 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku.
też chciałabym zrobić trochę przetworów na zimę, nie tylko warzywa, ale i jakieś dżemy, ale... miejsca brak. kawalerka to jednak zło dla osoby lubiącej gotować :(
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń