czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka warzywna w zalewie octowej :)

Teraz mamy dostęp do tylu świeżych warzyw i owoców, że ciężko się zdecydować, które wybrać. Jednak z nadejściem zimy ich ilość zmaleje, ceny na nie w sklepach wzrosną a smak na pewno nie będzie ten sam. Dlatego trzeba się zabezpieczyć, aby zachować choć odrobinkę smaków lata :) Dzisiaj mam dla Was warzywną sałatkę w zalewie octowej z niewielką ilością cukru. A wkrótce napisze o dżemie jagodowym ze stewią. Składniki mogą się różnić, także waga poszczególnych warzyw, jednak w ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :)


Składniki:
- 350 g zielonej papryki
- 580 g ogórków gruntowych
- 410 g cebulki
- 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej)
- 260 g marchewki
- sól
- przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie)

Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut od ponownego zagotowania. Wszystkie składniki oczyścić i pokroić wg upodobań, jako że jest to sałatka warzywa nie powinny być za duże ;) Przyprawić, wymieszać i ostawić na godzinkę, aby puściły sok.

Zalewa octowa:
- 1 l wody
- 250 ml octu
- 1 łyżka soli
- 50 g cukru

Wszystkie składniki leciutko podgrzać, aby sól i cukier się rozpuściły.

Do oczyszczonych słoiczków nakładamy warzywa, do każdego nalewamy zalewę do zakrycia warzyw i mocno zakręcamy. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 20 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku.

3 komentarze:

  1. też chciałabym zrobić trochę przetworów na zimę, nie tylko warzywa, ale i jakieś dżemy, ale... miejsca brak. kawalerka to jednak zło dla osoby lubiącej gotować :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...