sobota, 6 września 2014

Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym :)

Chyba widać ostatnio na blogu, że pokochałam omlety! Są pyszne, proste, łatwe, można je tworzyć w różnych wersjach i dodawać co tylko zechcesz, dzięki czemu nigdy się nie nudzą! Dzisiejszy przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych oraz jogurtu z dodatkiem bananowo-kakaowego twarożku. Omlet był niezwykle delikatny, mięciutki, niczym pianka. Mimo swojej lekkości syci na dług. Chyba najsmaczniejszy do tej pory.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych lub mąki owsianej 
  • 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oleju 
Na twarożek:
  • pół średniego, dojrzałego banana
  • 50 g twarogu
  • 1 płaska łyżka jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek. 
  2. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. 
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. 
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. 
  5. Składniki na twarożek zblenduj. Gotowego omleta podawaj z przygotowanym twarożkiem i owocami.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...