środa, 3 września 2014

Kotleciki z wołowiny z pieczarką, chili i bazylią :)

W paczce od Barmar znalazłam słoiczek pieczarek w zalewie octowej. Są one dokładnie selekcjonowane, bowiem zawartość słoiczka kryje jedynie malutkie, piękne, zdrowe pieczarki. Dzięki czemu można podawać je jako osobny dodatek do dań i nadal będą się super prezentować.
Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam!



Składniki:
- 200 g chudego, mielonego mięsa wołowego
- pół świeżej papryczki chili
- kilka listków świeżej bazylii
- pieczarki w zalewie Barmar
- 1 białko
- 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Chili i bazylię należy drobno pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką otrąb, chili, bazylią i przyprawami, aż będzie tworzyć jednolitą masę. Formować małe kulki i do każdej włożyć po 1 pieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać z ulubionymi warzywami.

1 komentarz:

  1. Ciekawe danie. Kotleciki z niespodzianką. Mój mąż bardzo lubi pieczarki i ostre dania, więc dla niego to danie idealne by było ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...