niedziela, 7 września 2014

Wege hot-dog z cukinii :)

Zdecydowanie najlepszy hot-dog jaki jadłam, pomijając fakt, że hot-dogów nie jadam w ogóle.
Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzywek i przypraw. Pycha!



Składniki:
- pół małej cukinii / "końcówka" dużej
- kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja)
- świeże listki bazylii
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/3 papryczki chilli
- pół małej cebulki
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, chilli, curry, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:
1. Oczyścić cukinię, wydrążyć z niej środek. Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć cukinię. Gotować do średniej miękkości.
UWAGA! Jeżeli cukinia jest młodziutka wystarczy ją jedynie lekko sparzyć ok. 5 minut. Moja cukinia niestety była już mocno dojrzała, dlatego musiałam ją gotować 15-20 minut. Zmiękczyć ją można również gotując na parze bądź piekąc w piekarniku. Należy wówczas co jakiś czas sprawdzić czy jest już miękka.
2. Pozostałe składniki
pokroić. Cebulkę i papryczkę chilli drobno w kostkę, paprykę w paseczki, pomidorki koktajlowe na pół. Świeże listki bazylii powtykać w nacięcia w kiełbasce.
3. Nafaszerować cukinię przygotowanymi składnikami. Powiem tak - tyle ile wejdzie :D Starajcie się jak najwięcej, bo czym więcej warzywek tym zdrowiej :) Na końcu wlać do hot-doga olej.
4. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika na 20 minut. Pałaszować na ciepło :) Można podawać z własnoręcznym sosem pomidorowym (pomidory + zioła = zmiksować).

7 komentarzy:

  1. Taki hot-dogi to rewelacja i na dodatek pewnie będzie tym smakować, którzy nie są wegetarianami ani weganami. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. matko bosko, teraz to żeście naprawdę przyszalały :D fantastyczny pomysł na lżejszą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :D Dzięki za bardzo miły komentarz :D Uśmiech na twarzy - gwarantowany :)

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł ;) Proszę o oznaczenie wpisów zgłaszanych do akcji zgodnie z jej zasadami, wówczas je zaakceptuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie, zaraz robię! A ta kiełbaska to wędzona Polsoi czy inna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to kiełbaska grillowa z papryką, ale równie dobrze można użyć innej, np. z curry :) Parówka sojowa także będzie świetnie pasować :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...