Wege hot-dog z cukinii :)

7 września 2014

Zdecydowanie najlepszy hot-dog jaki jadłam, pomijając fakt, że hot-dogów nie jadam w ogóle. Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzyw i przypraw. Pycha i do tego oryginalnie. 



Składniki:
  • kawałek cukinii 
  • kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja)
  • świeże listki bazylii
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/3 papryczki chilli
  • pół małej cebulki
  • 1 łyżka oleju 
  • sól i przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, chilli, curry, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:
  1. Oczyścić cukinię, wydrążyć z niej środek. Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć cukinię. Gotować do średniej miękkości. UWAGA! Jeżeli cukinia jest młoda wystarczy ją jedynie lekko sparzyć ok. 5 minut. Moja cukinia niestety była już mocno dojrzała, dlatego musiałam ją gotować 15-20 minut. Zmiękczyć ją można również gotując na parze bądź piekąc w piekarniku. Należy wówczas co jakiś czas sprawdzić czy jest już miękka.
  2. Pozostałe składniki pokroić. Cebulę i papryczkę chilli drobno w kostkę, paprykę w paseczki, pomidorki koktajlowe na pół. Świeże listki bazylii powtykać w nacięcia w kiełbasce.
  3. Nafaszerować cukinię przygotowanymi składnikami, tak aby weszło jak najwięcej warzyw. Na końcu wlać do hot-doga olej.
  4. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika na 20 minut. 
  5. Można podawać z domowym sosem pomidorowym (pomidory + zioła = zmiksować).


6 komentarzy

  1. Taki hot-dogi to rewelacja i na dodatek pewnie będzie tym smakować, którzy nie są wegetarianami ani weganami. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. matko bosko, teraz to żeście naprawdę przyszalały :D fantastyczny pomysł na lżejszą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :D Dzięki za bardzo miły komentarz :D Uśmiech na twarzy - gwarantowany :)

      Usuń
  3. Boskie, zaraz robię! A ta kiełbaska to wędzona Polsoi czy inna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to kiełbaska grillowa z papryką, ale równie dobrze można użyć innej, np. z curry :) Parówka sojowa także będzie świetnie pasować :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń