sobota, 6 września 2014

Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym :)

Chyba widać ostatnio na blogu, że.....POKOCHAŁAM OMLETY! Są pyszne, proste, łatwe, można je tworzyć w różnych wersjach i dodawać co tylko zechcesz, dzięki czemu nigdy się nie nudzą!
Dzisiejszy przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych oraz jogurtu z dodatkiem bananowo-kakaowego twarożku. Omlet był niezwykle delikatny, mięciutki, niczym pianka. Mimo swojej lekkości syci na dług. Chyba najsmaczniejszy do tej pory ;)



Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych/mąki
- 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Na twarożek:
- pół średniego, dojrzałego banana
- 50 g twarogu
- 1 płaska łyżka jogurtu
- 1 płaska łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- owoce: maliny, jeżyny, banan

Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Składniki na twarożek zblenduj. Gotowego omleta podawaj z owocami.

7 komentarzy:

  1. świetny omlet, na pewno smaczny, a zarazem sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaakceptowałabym, ale nie widzę banerka :(
    czekam :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ja się odzywam z akcji Śniadanie z jajem :P

      Usuń
    2. Też już jest :P Przepraszam, dołączyłam do za jednym razem do wielu akcji, stąd te nieporozumienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...