Chyba widać ostatnio na blogu, że pokochałam omlety! Są pyszne, proste, łatwe, można je tworzyć w różnych wersjach i dodawać co tylko zechcesz, dzięki czemu nigdy się nie nudzą! Dzisiejszy przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych oraz jogurtu z dodatkiem bananowo-kakaowego twarożku. Omlet był niezwykle delikatny, mięciutki, niczym pianka. Mimo swojej lekkości syci na dług. Chyba najsmaczniejszy do tej pory.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych lub mąki owsianej
- 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oleju
- pół średniego, dojrzałego banana
- 50 g twarogu
- 1 płaska łyżka jogurtu
- 1 płaska łyżeczka kakao
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek.
- Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą.
- Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Składniki na twarożek zblenduj. Gotowego omleta podawaj z przygotowanym twarożkiem i owocami.
pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńświetny omlet, na pewno smaczny, a zarazem sycący :)
OdpowiedzUsuńświetnie śniadanie:)
OdpowiedzUsuń