sobota, 22 listopada 2014

Mleko kokosowe :)

Nie ma to jak własnej, domowej roboty mleko kokosowe. Naturalny smak, bez zbędnych chemicznych dodatków i ten zapach kokosa, ah...:) Mleko takie robiłam już wcześniej, jednak nie używałam ekologicznych wiórków kokosowych i wyszło - takie sobie. To znaczy można było odczuć dodaną do wiórków substancję konserwującą. Aktualne jest całkowicie inne, a to za sprawą wiórków kokosowych od Fresano, które są wolne od wszelkich dodatków wspomagających. Mleczko wyszło przepyszne! Przepis jest banalny, jednak wymaga czasu. Ale wszystko rekompensuje efekt końcowy.



Składniki (na 1 szklankę mleka kokosowego, ok. 300 ml)
- 50 g wiórek kokosowych Fresano
- 300 ml wody

Przygotowanie:
Etap 1: Zalej wiórki wodą (mineralną lub przegotowaną) i pozostaw na noc.
Etap 2: Nazajutrz kokosową "miksturę" podgrzej lekko w garnku, tak aby się nie zagotowała, ale była gorąca. Następnie wlej do miksera bądź blenduj przez ok. 5 minut. Na sitku ułóż gazę, powoli wlewaj zmiksowane wiórki z wodą. Kiedy woda przejdzie przez gazę do naczynia, Ty zacznij mocno odsączać pozostały w pulpie kokosowej płyn. Tak przygotowane mleko przechowuj w lodówce.
Uwaga! Mleko może się rozwarstwiać, ale jest to jak najbardziej naturalne, po prostu przed użyciem zamieszaj miksturę.


Wkrótce przepis z wykorzystaniem domowego mleka kokosowego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...