Delikatna, rozgrzewająca i....kokosowa! Smak kokosowy to jeden z moich najulubieńszych. Owsianka, to znaczy jęczmianka wyszła przesmaczna! Pierwszy raz użyłam mąki kokosowej do zagęszczenia i jestem zachwycona. Śniadanko nabiera kremowej konsystencji i całość nieziemsko pachnie kokosem. Jak najbardziej polecam.
Składniki:
- 3 łyżki płatków jęczmiennych (użyłam Fresano)
- 250 ml mleka
- 1/3 łyżeczki stewii (można pominąć, bądź zastąpić innym słodzikiem)
- dojrzały banan
- 1,5 łyżki mąki kokosowej (użyłam Fresano)
- 1 łyżeczka tahini
- żurawina suszona (użyłam Fresano)
Przygotowanie:
- Płatki jęczmienne zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Zagotuj mleko, dodaj płatki (wcześniej odlej niewchłoniętą wodę), stewię i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodaj połowę banan, którego należy rozgnieść widelcem. Zamieszaj.
- Następnie wsyp mąkę kokosową i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
- Ściągnij z gazu po ok. 3 minutach. Udekoruj drugą połową banana, łyżeczką tahini i żurawiną.
tahini uwielbiam, całość świetna! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńPłatków jęczmiennych jeszcze nie jadłam, muszę sobie w końcu zrobić odmianę od owsianych :)
OdpowiedzUsuń