środa, 21 stycznia 2015

Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna!

Dokładnie tak jak w nazwie - najlepsza pomidorowa jaką udało mi się zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :)


Składniki (3 porcje):
  • 5 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 1 średni pasternak
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • puszka pomidorów (240g)
  • 1 wołowa kostka bio
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry, zioła prowansalskie, kminek mielony, łyżka natki pietruszki
  • torebka ryżu brązowego
Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać i drobno pokroić. 
  2. Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa (bez pomidorów!) i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut.
  3. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut.
  4. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu.
  5. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiamy pomidorową, ale tylko nie z ryżem :D Ryż może być do wszystkiego innego, ale w pomidorowej nie ma takiej opcji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze słyszę, że pomidorowa nie może być z ryżem. Ale każdy ma różne upodobania :) Ja tam z ryżem uwielbiam, nawet lepiej niż z makaronem :)

      Usuń
  2. Wygląda rzeczywiście na pyszną! Napewno o wiele lepiej niż moja ostatnia :P Następnym razem robię wg Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na bogactwo warzyw faktycznie musiała być pyszna :) Wygląda bardzo kremowo, a z ryżem jak dla mnie jest najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...