poniedziałek, 2 lutego 2015

Prosta surówka - w sam raz do obiadu :)

Uwielbiam świeże surówki jako dodatek do głównego dania. Zaraz, zaraz chyba nie jako dodatek, bo zajmują u mnie pół talerza. Co zrobić jak tak bardzo je lubię. Szybko się je robi, można dodać ulubione warzywa i za każdym razem tworzyć inne wersje. Są zdrowe, sycące, smaczne!



Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka długiego
  • 1 papryka słodka, długa
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego 
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokroić w kostkę. Paprykę w cienkie paski. Cebulkę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Następnie dodać jogurt, olej, musztardę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

3 komentarze:

  1. U mnie też surówka zajmuje połową talerza, a często jem ją z osobnej miski, bo nie chce już się zmieścić :) Twoja wygląda bardzo smakowicie, dawno już nie jadłam surówki z kapusty pekińskiej i ostatnio przerzuciłam się na czerwoną, ale muszę zrobić w najbliższych dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie surówki z pekińskiej to specjalność mojej mamy :D uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, do tego groszek albo fasolka i jest to nasza ulubiona surówka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...