100 % chleb orkiszowy na drożdżach :)

1 lutego 2015

Bułki, które pokazywałam Wam TUTAJ zniknęły migiem. Dlatego też postanowiłam upiec coś większego, a konkretnie chleb. Dodatkowo, dodałam do niego ostropest mielony, choć nie jest to składnik wymagany, a opcjonalny. Cały chlebek obficie obsypałam ziarenkami "Słoneczne Pola" od marki Ziarenkowo. 



Składniki:

Przygotowanie:
  1. W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże.
  3. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody (w razie potrzeby podsyp mąką).
  4. Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
  5. Następnie wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uklep i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzej do 200*C. 
  7. Chlebek posmaruj wodą lub mlekiem za pomocą pędzelka i obsyp ziarenkami.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200*C, a następnie przez 30 minut w 180*C. 



10 komentarzy

  1. musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) ! Czym można zastąpić ostropest i jaka jest długość keksówki, w której był upieczony ten pyszny chleb :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostropest można pominąć, jest jego tylko łyżka, więc nie trzeba niczym zastępować :) Wymiary keksówki to 25 cm x 12 cm :)

      Usuń
    2. Dziękuję :) ! Jeszcze nie piekłam z mąki orkiszowej. Traf, że akurat wczoraj byłam w sklepie, gdzie był bardzo duży wybór mąk i...kupiłam także orkiszową. A dziś, jakby w odpowiedzi na ten zakup, znalazłam przepis na taki chleb :). Zatem będzie chleb orkiszowy :). Mam nadzieję, że pyszny :)...

      Usuń
    3. Przepyszny! :D Najlepszy jeszcze ciepły, kiedy skórka jest najbardziej chrupiąca :) Proszę dać znać jak wyszedł :)

      Usuń
  3. Posypki na wierzchu nie żałowałaś :D Takie właśnie pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie :) Uwielbiam takie chleby bogate w ziarna, a zwłaszcza jak są tak szczelnie nimi pokryte :) Zjadłabym taki jeszcze ciepły z dodatkiem masła i dżemu lub awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny!!!!!! Bardzo lubię orkiszowe pieczywo a moja najmłodsza córeczka orkiszową kaszkę. Twój chlebek wyglada jak ze sklepu, zdrowego oczywiście!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. a te ziarenka tak apetycznie wyglądają, nic tylko zajadać się zdrowym domowym chlebkiem! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń