Bułki, które pokazywałam Wam TUTAJ zniknęły migiem. Dlatego też postanowiłam upiec coś większego, a konkretnie chleb. Dodatkowo, dodałam do niego ostropest mielony, choć nie jest to składnik wymagany, a opcjonalny. Cały chlebek obficie obsypałam ziarenkami "Słoneczne Pola" od marki Ziarenkowo.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka ostropestu mielonego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 100 ml gorącej wody
- mix ziaren "Słoneczne Pola"
- 2 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże.
- Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody (w razie potrzeby podsyp mąką).
- Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
- Następnie wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uklep i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 200*C.
- Chlebek posmaruj wodą lub mlekiem za pomocą pędzelka i obsyp ziarenkami.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200*C, a następnie przez 30 minut w 180*C.
musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Witam :) ! Czym można zastąpić ostropest i jaka jest długość keksówki, w której był upieczony ten pyszny chleb :) ?
OdpowiedzUsuńOstropest można pominąć, jest jego tylko łyżka, więc nie trzeba niczym zastępować :) Wymiary keksówki to 25 cm x 12 cm :)
UsuńDziękuję :) ! Jeszcze nie piekłam z mąki orkiszowej. Traf, że akurat wczoraj byłam w sklepie, gdzie był bardzo duży wybór mąk i...kupiłam także orkiszową. A dziś, jakby w odpowiedzi na ten zakup, znalazłam przepis na taki chleb :). Zatem będzie chleb orkiszowy :). Mam nadzieję, że pyszny :)...
UsuńPrzepyszny! :D Najlepszy jeszcze ciepły, kiedy skórka jest najbardziej chrupiąca :) Proszę dać znać jak wyszedł :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPosypki na wierzchu nie żałowałaś :D Takie właśnie pieczywo jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Uwielbiam takie chleby bogate w ziarna, a zwłaszcza jak są tak szczelnie nimi pokryte :) Zjadłabym taki jeszcze ciepły z dodatkiem masła i dżemu lub awokado ;)
OdpowiedzUsuńCudny!!!!!! Bardzo lubię orkiszowe pieczywo a moja najmłodsza córeczka orkiszową kaszkę. Twój chlebek wyglada jak ze sklepu, zdrowego oczywiście!!!!
OdpowiedzUsuńa te ziarenka tak apetycznie wyglądają, nic tylko zajadać się zdrowym domowym chlebkiem! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html