poniedziałek, 25 maja 2015

Spaghetti orkiszowe ze szpinakiem i kurczakiem - dietetyczne! :)

Lubicie spaghetti? Bo ja bardzo :D Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej :D Z duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo!


Składniki:
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor bez skórki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 garści świeżego szpinaku 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 
  • 30-40 g makaronu orkiszowego "wstążki"
  • przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie 
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Na oleju podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. 
  3. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody. 
  4. Po koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i pozostaw na gazie 2 minutki. 
  5. Podawaj z ugotowanym makaronem orkiszowym. 

2 komentarze:

  1. Ja spaghetti bardzo lubię, a najbardziej z warzywami i czerwoną soczewicą; ) Wersję z mięsem jadłam raz w życiu kilkanaście lat temu :p I bardzo lubię do spaghetti dodawać szpinak lub jarmuz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron ze szpinakiem bardzo lubimy a do tego jeszcze dodajemy serek wiejski, który podgrzany się rozpuszcza i jesteśmy w niebie :D Twoja propozycja też na pewno jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...