Kakaowy omlet orkiszowy :)

23 maja 2015

Do tej pory moje omlety były zawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego. Ostatnio poszalałam i powstało to cudo. Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :) 


Składniki:
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • 40 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy

Przygotowanie:
  1. Białka ubij na puszystą pianę. 
  2. Do miski przełóż żółtko i utrzyj go z łyżeczką cukru waniliowego. 
  3. Następnie dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
  4. Dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. 
  5. Patelnie mocno rozgrzej (możesz dodać odrobinkę tłuszczu). Wylej masę i smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

3 komentarze

  1. Kiedyś miałyśmy fazę na omlety a teraz to już dawno żadnego nie jadłyśmy :) Ty dopiero nam robisz tutaj apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie i zapewne też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie puchacze lubię najbardziej :) Omlety najczęściej jem bez żadnych dodatków, bo lubię takie naturalne, ale to całe wierzchnie przyozdobienie zjadłabym oddzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń