czwartek, 3 września 2015

Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe z dżemem :)

Moje pierwsze rogaliki! I to udane - w 100%. Zniknęły migiem! Smakowały wszystkim! Zdrowe, pełnoziarniste, nie przesłodzone, o niskiej zawartości tłuszczu. Delikatnie wypieczone, mięciutkie w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Skrywające przepyszne wnętrze w postaci ekologicznego dżemu z rokitnika, który pasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu, oryginalnego smaku i cudownych właściwości zdrowotnych! Do kawki, na II śniadanko, dla dzieci i dla wszystkich Was do szkoły czy pracy. Polecam.



Składniki:
  • 200 g mąki pszenne pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 40 g ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dżem z rokitnika ekologiczny
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Przygotowanie:
  1. Podgrzej, ale nie zagotuj mleko. Rozpuść w nim drożdże, łyżkę ksylitolu i łyżkę mąki (ksylitol i mąka z wymierzonych wcześniej porcji). Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę, ksylitol, jajko, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii oraz rozrobione drożdże. Wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto. Przy wygniataniu możesz sobie pomóc jedną łyżką mąki pszennej, ciasto wtedy nie będzie się mocno kleiło.
  3. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką na ok. 1 h.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów.
  5. Każdy trójkąt posmaruj łyżeczką dżemu z rokitnika i "zroluj" do postaci rogalika. 
  6. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 
  7. Następnie wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed pieczeniem możesz posmarować rogaliki żółtkiem rozrobionym z odrobiną ciepłej wody. 

7 komentarzy:

  1. Mniam, rogalikami nigdy nie pogardzimy :D A z takim nadzieniem ciekawym to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po Twoim opisie i zdjęciach już się zrobiłam głodna (choć niedawno jadłam dwie kolacje :P) Wyglądają jesiennie, ciekawie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszły pyszne. Nawet wymagającemu tacie przypasowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Dziękuję za wiadomość ;)

      Usuń
  4. ile wyszło rogalików z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam te 1,5 roku temu, także nie pamiętam. Po zdjęciu wnioskuję, że około 8 sztuk na pewno.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...