Zdrowy pomysł na pyszne śniadanie czy deser. Ciacho wychodzi niezwykle mięciutkie, dość wilgotne i idealnie słodkie. Kruszonka wyszła nieziemsko pyszna! Tak, to prawda, nie przypomina typowej kruszonki, ponieważ nie ma charakterystycznych "zlepek". Ale były! Tylko podczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciasto.
Składniki:
- 125 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 suszonych fig (użyłam Agnex)
- 10 suszonych śliwek (użyłam Agnex)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 50 g migdałów (użyłam Agnex)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki.
- Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj.
- Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę.
- Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę.
- Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut.
pyszności!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Ale ładne i zdrowe ciacho :) Idealne na niedzielne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńAle cudowności!! :D Kruszonka jest wspaniała uwielbiamy jak chrupie podczas jedzenia :D Maczałybyśmy w jogurcie naturalnym to ciacho :)
OdpowiedzUsuńZ tymi wszystkimi dodatkami musiało być cudowne. Wygląda smakowicie, a kruszonkę z migdałów uwielbiam (bo tą zwykłą to zawsze zeskrobuję :P)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuń