niedziela, 14 lutego 2016

Placuszki z kaszy jaglanej :)

Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz, zaraz obok gryczanej. Najczęściej jadam ją na śniadanie, gotowaną na mleku, w wersji słodkiej. Dziś śniadanie również na słodko, również z kaszą, tylko w innej postaci, bowiem są to placki! Jeżeli nie macie w posiadaniu gotowej mąki jaglanej, możecie zmielić np. w młynku do kawy ziarna kaszy na gładziutki pyłek. Gotowe placuszki są przepyszne! Mają charakterystyczny zapach kaszy jaglanej. Są nieco suche, dlatego polecam jeść je np. z jogurtem bądź użyć większej ilości oleju kokosowego podczas smażenia. Świetnie smakują także z owocami czy masłem orzechowym. Są kruche i delikatne. Zrobione wersji "lekkiej" nadal są sycące i dostarczają energii na długo ;) 

Składniki:
Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy rozgrzej na patelni.
  2. Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Nakładaj po ok. 1 łyżce masy na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień. Smaż z jednej strony przez ok. 2 minuty. Następnie przewróć na drugą i smaż pod przykryciem również ok. 2 minuty.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie rodzynki i później jogurt naturalny ;)

3 komentarze:

  1. Kiedyś częściej jadłyśmy gryczaną ale ostatnio jaglana wygrywa. Jednak częściej pod postacią "budyniów" niż placków, choć one też są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, banan na pewno nadał wiele smaku :)
    Z samej mąki jaglanej nigdy nie robiłam placków, ale często dodaję ją do mieszanki innych mąk.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze z kaszy jaglanej nie robiłam :) Kusisz!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...