Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz, zaraz obok gryczanej. Najczęściej jadam ją na śniadanie, gotowaną na mleku, w wersji słodkiej. Dziś śniadanie również na słodko, również z kaszą, tylko w innej postaci, bowiem są to placki! Jeżeli nie macie w posiadaniu gotowej mąki jaglanej, możecie zmielić np. w młynku do kawy ziarna kaszy na gładziutki pyłek. Gotowe placuszki są przepyszne! Mają charakterystyczny zapach kaszy jaglanej. Są nieco suche, dlatego polecam jeść je np. z jogurtem bądź użyć większej ilości oleju kokosowego podczas smażenia. Świetnie smakują także z owocami czy masłem orzechowym. Są kruche i delikatne. Sycą i dostarczają energii na długi czas.
Składniki:- 80 g mąki jaglanej (Targroch)
- 1 jajko
- 1/2 dużego, dojrzałego banana
- 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
- 1 płaska łyżka ksylitolu (Targroch)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)
- rodzynki (Targroch)
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozgrzej na patelni.
- Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj po ok. 1 łyżce masy na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień. Smaż z jednej strony przez ok. 2 minuty. Następnie przewróć na drugą i smaż pod przykryciem również ok. 2 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie rodzynki i później, niewidoczny na zjęciu jogurt naturalny
Kiedyś częściej jadłyśmy gryczaną ale ostatnio jaglana wygrywa. Jednak częściej pod postacią "budyniów" niż placków, choć one też są pyszne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, banan na pewno nadał wiele smaku :)
OdpowiedzUsuńZ samej mąki jaglanej nigdy nie robiłam placków, ale często dodaję ją do mieszanki innych mąk.
Nigdy jeszcze z kaszy jaglanej nie robiłam :) Kusisz!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/