Autorem książki "Dobre bakterie" jest dr Robynne Chutkan, jedna z najlepszych znanych amerykańskich lekarzy gastroenterologów - specjalistów chorób układu pokarmowego. Wydawcą - Wydawnictwo Feeria.
Początek książki, zaczynający się od słów - "Częste mycie skraca życie" idealnie streszcza treść lektury, tym samym zachęca czytelnika do zagłębienia się w poruszane przez autorkę tematy.
Informacje zawarte w "Dobrych bakteriach" to profesjonalnie zebrane wiadomości, oparte na badaniach, prawdziwych przypadkach oraz doświadczeniu odniesionym w życiu prywatnym i zawodowym autorki - lekarza gastroenterologii.
Książka podzielona została na cztery główne części, każda z osobna składa się dodatkowo z kilku rozdziałów. Dzięki czemu otrzymujemy w efekcie przejrzystą i czytelną treść.
CZĘŚĆ I - znajdziesz tutaj wiele informacji na temat swojego mikrobiomu. Poznasz etapy jego tworzenia w poszczególnych okresach życia. Dowiesz się o funkcjach, jakie sprawują bakterie jelitowe. Przekonasz się jaki wpływ na stan Twojego zdrowia mają Twoje własnie bakterie jelitowe. Uświadomisz sobie, że "infekcja jest często rezultatem zaburzenia równowagi bakteryjnej, a nie prostym zarażeniem się jakimś zarazkiem."
CZEŚĆ II - poznasz wpływ antybiotyków na stan zdrowia Twojego organizmu. Przekonasz się, że antybiotyk nie zawsze jest lekarstwem na wszystko. Dowiesz się, o pewnej jednostce chorobowej związanej właśnie z zaburzeniami mikrobiomu, a dokładnie o dysbiozie. Dostaniesz odpowiedzi na nurtujące pytania tyczące się m. in. takich tematów jak: wpływ leków na zdrowie czy możliwości tycia od własnych bakterii. W końcu sam będziesz mógł określić, czy trapiące Cię dolegliwości mogą być przyczyną dysbiozy.
CZEŚĆ III - dowiesz się o programie "żyj brudniej, jedz czyściej". Poznasz jego zasady i to w jak łatwy sposób możesz je wprowadzić do swojego życia. W programie tym zostały uwzględnione takie aspekty jak: prawidłowa dieta, brudniejszy styl życia na co dzień, naturalna walka z chorobami bez użycia leków czy zalety stosowania probiotyków i innych suplementów. Koniec tej części to także informacje dotyczące dość nietypowego zjawiska jakim jest transplantacja kału. Dokładnie tak, takie zabiegi dokonuje się w dzisiejszych czasach, a przeszczep mikroflory kałowej jest niekiedy nieodzowny w niektórych jednostkach chorobowych, kiedy żadne inne sposoby nie działają.
CZĘŚĆ IV - stanowi dość pokaźny zbiór przepisów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki, które idealnie dobrane zostały pod program "żyj brudniej, jedz czyściej". Przepisy są na prawdę bardzo ciekawe i urozmaicone.
Początek książki, zaczynający się od słów - "Częste mycie skraca życie" idealnie streszcza treść lektury, tym samym zachęca czytelnika do zagłębienia się w poruszane przez autorkę tematy.
Informacje zawarte w "Dobrych bakteriach" to profesjonalnie zebrane wiadomości, oparte na badaniach, prawdziwych przypadkach oraz doświadczeniu odniesionym w życiu prywatnym i zawodowym autorki - lekarza gastroenterologii.
Książka podzielona została na cztery główne części, każda z osobna składa się dodatkowo z kilku rozdziałów. Dzięki czemu otrzymujemy w efekcie przejrzystą i czytelną treść.
CZĘŚĆ I - znajdziesz tutaj wiele informacji na temat swojego mikrobiomu. Poznasz etapy jego tworzenia w poszczególnych okresach życia. Dowiesz się o funkcjach, jakie sprawują bakterie jelitowe. Przekonasz się jaki wpływ na stan Twojego zdrowia mają Twoje własnie bakterie jelitowe. Uświadomisz sobie, że "infekcja jest często rezultatem zaburzenia równowagi bakteryjnej, a nie prostym zarażeniem się jakimś zarazkiem."
CZEŚĆ II - poznasz wpływ antybiotyków na stan zdrowia Twojego organizmu. Przekonasz się, że antybiotyk nie zawsze jest lekarstwem na wszystko. Dowiesz się, o pewnej jednostce chorobowej związanej właśnie z zaburzeniami mikrobiomu, a dokładnie o dysbiozie. Dostaniesz odpowiedzi na nurtujące pytania tyczące się m. in. takich tematów jak: wpływ leków na zdrowie czy możliwości tycia od własnych bakterii. W końcu sam będziesz mógł określić, czy trapiące Cię dolegliwości mogą być przyczyną dysbiozy.
CZEŚĆ III - dowiesz się o programie "żyj brudniej, jedz czyściej". Poznasz jego zasady i to w jak łatwy sposób możesz je wprowadzić do swojego życia. W programie tym zostały uwzględnione takie aspekty jak: prawidłowa dieta, brudniejszy styl życia na co dzień, naturalna walka z chorobami bez użycia leków czy zalety stosowania probiotyków i innych suplementów. Koniec tej części to także informacje dotyczące dość nietypowego zjawiska jakim jest transplantacja kału. Dokładnie tak, takie zabiegi dokonuje się w dzisiejszych czasach, a przeszczep mikroflory kałowej jest niekiedy nieodzowny w niektórych jednostkach chorobowych, kiedy żadne inne sposoby nie działają.
CZĘŚĆ IV - stanowi dość pokaźny zbiór przepisów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki, które idealnie dobrane zostały pod program "żyj brudniej, jedz czyściej". Przepisy są na prawdę bardzo ciekawe i urozmaicone.
10 ciekawostek z książki, których być może nie znasz:
- "Różne zakamarki ciała zamieszkuje zawrotna liczba stu trylionów mikrobów, należących do tysięcy różnych gatunków - w tym ponad miliard bakterii tylko w jednej kropli płynu w jelicie grubym."
- "Oligosacharydy mleka kobiecego stanowią trzeci pod względem wielkości składnik mleka, mimo że są całkowicie niestrawne dla niemowląt. Są zaś niestrawne, ponieważ ich rolą nie jest odżywienie dziecka. Znajdują się tam po to, aby odżywiać jego bakterie, zwłaszcza Bifidobacterium, licznie występujące u niemowląt karmionych piersią."
- "Współcześni Amerykanie mają zaledwie jedną trzecią liczby gatunków bakterii występujących u rdzennych mieszkańców Amazonii, którzy nie zetknęli się z antybiotykami."
- "Wejście w kontakt z wieloma zarazkami, gdy jesteś młody, może być dobre, ale jeśli następuje ono nagle w życiu dorosłym... to już niekoniecznie. Wtedy atakujące patogeny mogą zaburzyć naszą delikatną równowagę bakteryjną, wypierając niezbędne dla nas gatunki, których nigdy już w pełni nie odzyskujemy."
- "Od ponad półwiecza stosujemy antybiotyki w tuczu zwierząt hodowlanych, to jest od czasu, kiedy się zorientowaliśmy, że dodatek antybiotyków do paszy powoduje u trzody szybsze przybieranie na wadze. Podobny efekt może spotkać tych z nas, którzy jedzą mięso tuczonych w ten sposób zwierząt, gdyż antybiotyki mogą selektywnie zwiększać populację drobnoustrojów, które uzyskują więcej energii z pożywienia."
- "Profilaktyczne przepisywanie antybiotyków może nam w rzeczywistości zaszkodzić, wydłużając czas powrotu do zdrowia oraz narażając nas na zwiększone niebezpieczeństwo poważniejszych infekcji przez wybicie łącznie z patogenami niezbędnych bakterii ochronnych, w związku z czym spada nasze przygotowanie do stawienia czoła kolejnej infekcji."
- "Wydaje się. że drobnoustroje otyłych myszy - a także ludzi - są w stanie pozyskiwać więcej kalorii z tego samego pożywienia."
- "U dzieci karmionych sztucznie, które wcale nie otrzymują mleka z piersi, notuje się o 20% mniejszą przeżywalność, a odsetek ten jest jeszcze wyższy w krajach o gorszych standardach sanitarnych."
- "Pięciodniowa seria antybiotyków może wytłumić aż jedna trzecią twoich bakterii jelitowych."
- "Szczególnie drażnią mnie zielone proszki, reklamowane jako ekwiwalenty warzyw, bo przecież większość warzyw zaczyna więdnąć i tracić wartość odżywczą po zebraniu. Teza, że ważne składniki tych roślin mogą być wciąż aktywne po latach od ich pozyskania, brzmi nieprawdopodobnie - i nie została udowodniona."
Podsumowując, "Dobre bakterie" to źródło wiedzy na temat procesów, zdarzeń, mechanizmów jakie mają miejsce w naszym organizmie, w naszym wnętrzu. Ponad to książka jest kopalnią cennych wskazówek dotyczących diety oraz naszego postępowania względem czystości. Zawarte informacje ukazują jaki ogromny wpływ na naszą florę bakteryjną i nie tylko mają antybiotyki oraz wskazują nam jak możemy uchronić się właśnie przed nadmiarem tych substancji. Serdecznie polecam ową pozycję dla osób zainteresowanych tą tematyką, dla specjalistów medycyny i żywienia, dla osób które borykają się z problemami układu pokarmowego, ale także z innymi, które jak błędnie myślimy, że nie są powiązane z układem pokarmowym. Ja osobiście jestem zachwycona tą książką, na pewno wzbogaciła moja wiedzę o duże ilości nowych, przydatnych i praktycznych wiadomości. Mam nadzieję, że tą recenzją zachęciłam Was do jej przeczytania.
Ciekawa książka, chętnie bym ją przeczytała :)
OdpowiedzUsuńPodoba nam się to hasło "żyj brudniej, jedz czyściej" :)
OdpowiedzUsuńKsiążka już jest wpisana u nas na listę i może za niedługo uda nam się ją dorwać :D
Aż niewiarygodne, że w dzieciństwie byłyśmy karmione antybiotykami przy każdej nawet lekkiej infekcji... :/
Dokładnie tak jak mówicie. Ja sama się zainteresowałam i sprawdzałam co, kiedy i ile razy przyjmowałam w dzieciństwie. Książka daje do myślenia, mogę z całym przekonaniem ją polecić :)
UsuńCzytałam wcześniej jej recenzję i dodałam do niekończącej się listy książek do przeczytania. Wiele zagadnień w niej poruszanych jest dla mnie bardzo ciekawych, tym bardziej, że na co dzień staram się unikać wszelkich zarazków jak tylko mogę :D
OdpowiedzUsuńJak wynika z recenzji ja jestem nią zachwycona i szczerze mogę ją polecić. Na prawdę warto! Jedna z lepszych lektur jakie mogłam przeczytać, do tego pewne informacje oparte na badaniach i doświadczeniu :)
UsuńPo przeczytaniu tej książki zmienisz zdanie co do zarazków :D Poważnie, mój stosunek do nich diametralnie się zmienił - umilił. Jednak nie mogłabym na pewno przestrzegać większości zapisanych tam zaleceń, jak np. rzadsze mycie ciała, nie używanie pewnych kosmetyków itp. :P Raczej wybrałam tą łagodniejszą drogę :P