czwartek, 24 marca 2016

Fit sernik na daktylowo-kokosowym cieście :)

Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast. Lubię w nim to, że rzadko kiedy nie wychodzi. Dodasz trochę tego, tu pozmieniasz, coś odejmiesz, a i tak wyjdzie - bardziej lub mniej zjadliwy. Poniższy sernik pozbawiony jest białego cukru, mąki i tłuszczu. Dlatego też nazwałam go FIT SERNIKIEM. Bardzo prosty, szybki i kruchy spód od razu podbił podniebienia domowników, a puszysta, delikatna niczym pianka serowa masa stała się jedną z lepszych jakie do tej pory zrobiłam. Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT, czyli koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant, stworzony przez firmę Sorel.


Spód:
  • 120 g daktyli
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 ml mleka
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 4 jaja
  • słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki syropu klonowego) 
  • 50 g białkofitu (Sorel)

Przygotowanie:
  1. Składniki na spód przełóż do malaksera/blendera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa będzie sucha, jednak mimo to klejąca. 
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę na spód i dociskaj łyżką tworząc zwartą podstawę. 
  3. Piekarnik mocno nagrzej na 180*C i piecz przez 10 minut powstały spód. 
  4. W tym czasie oddziel żółtka od białek, które ubij na pianę. W misce zmiksuj ser, słodzidło, żółtka oraz białkofit. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. 
  5. Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut, nadal w 180*C.

7 komentarzy:

  1. Jaki ładny pulchniutki :D My jutro będziemy robić nasz popisowy dyniowy sernik bo już mama go wyczekuje :D Łączmy się naszą miłością do sera ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie ten dyniowy serniczek :)
      Łącze się z Wami! :P

      Usuń
  2. To ciasto brzmi wspaniale! :) Lubię takie fit ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast maki kokokosowej mozna uzyc innej, np pelnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innej pewnie tak, ale raczej jakiejś orzechowej, jaglanej. Z tymi bym się nie obawiała, nie wiem jak pełnoziarnista sprawdzi się jedynie z dodatkiem daktyli, nie wiem czy nie będzie wymagała dodatku jajka, bądź jakiejś innej substancji spulchniającej....
      Próbuj :) Jak zrobisz, daj znać jak wyszło :P

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smacznie :)
    Też robiłam sernik dzisiaj (zwykły wiedeński, z cukrem i z masłem) i tak właśnie myślałam ile on ma białka, więc nie wyobrażam sobie dokładać jeszcze dodatkowe :D Ale bardzo podoba mi się spód ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako miłośniczka serników na pewno skusiłabym się i na ten Twój :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...