Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa, czyli wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego.
Składniki (2 porcje):
- 70 g ryżu parabolicznego (Targroch)
- 450 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 starte drobno marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju (Targroch)
- przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól - do smaku
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w 180 ml wody.
- Na patelni rozgrzej olej , dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij.
- Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
- Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut.
- Fasolkę nałóż na wcześniej wyłożony, ugotowany ryż.
Świetny przepis ;-) Potrawa na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńJa zapraszam do przeczytania moich przepisów na http://carmenwkuchni.blox.pl ;-)
Ale nam się teraz zamarzyła pełna miska fasolki szparagowej! :D Super obiad, trafiłaś w nasze gusta jak zawsze :D
OdpowiedzUsuńDanie w 100% w moim guście, tylko ryż bym zamieniła na basmati :) Wygląda cudnie, zdrowo i treściwie; )
OdpowiedzUsuńO tak, moje smaki! Uwielbiam fasolkę, a w połączenie z sosem pomidorowym jest niezastąpiona :)
OdpowiedzUsuń