piątek, 15 lipca 2016

Owsianka z proszkiem maca :)

Niby prosta owsianka, ale jednak ma w sobie to "coś". Tym czymś jest sproszkowany korzeń maca należący do żywności superfoods. Maca bije rekordy pod względem właściwości zdrowotnych. Do tych najważniejszych należy zdolność do stabilizowania pracy gruczołów oraz układów: hormonalnego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Maca zwiększa energię, siłę fizyczną, wytrzymałość, a także płodność. Bogata jest w witaminy i minerały, zawierająca niemal wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również adaptogenem, czyli m.in. wspiera odporność organizmu na stres. To tylko kilka właściwości korzenia maca, koniecznie zachęcam do wczytania się w ten produkt. Sama maca występuje w postaci zmielonego, żółto-piaskowego proszku, odznacza się słodkim, jakby lekko karmelowym smakiem. Także do owsianki wpasowała się świetnie. Można ją używać także do koktajli, jogurtów, placków.


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane oraz stewię. Gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. 
  2. Przed podaniem wmieszaj łyżeczkę proszku maca. 
  3. Gotową owsiankę wyłóż do miseczki i dodaj dodatki. 

8 komentarzy:

  1. Takie niewielkie ilości ciekawych dodatków mogą bardzo wzbogacić nasze jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała być pyszna, a do tego bardzo zdrowa ;)
    A jeszcze lepiej wygląda z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne śniadanie i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze druga taka miska z samymi owocami by się do tego przydała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na przemycenie szczypty zdrowia do codziennego menu, sama maca zupełnie mi nie podchodzi, ale w owsiance mogłabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale gęsta! Taka powinna być każda owsianka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maca jest świetnym adaptogenem, ale nie wiedziałam, że ma karmelowy smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...