Kokosowe ptasie mleczko - wegańskie, bez cukru, bez glutenu :)

13 lipca 2016

Tym razem nasionka chia w całkowicie nowej odsłonie! Nie popularny pudding chia, a ptasie mleczko! I to wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe. Intensywnie kokosowe, puszyste, delikatne, bardzo mocno kremowe. Na spodzie znajdziemy miks daktylów z kremem orzechowym, dający niesamowicie pyszny smak! To ptasie mleczko jest przesmaczne i nie zdziwcie się jak po jego przygotowaniu zniknie w kilka chwil.


Składniki:
Spód:

Przygotowanie:
  1. Do miski przelej puszkę mleczka kokosowego, dodaj stewię, nasiona chia i 125 ml napoju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Odstaw i powtórz czynność za jakieś 10 minut. 
  2. Do malaksera przełóż daktyle i masło orzechowe. Miksuj do momentu połączenie się składników. 
  3. Formę, u mnie mała keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż przygotowaną masę na spód i formuj dociskając łyżką. 
  4. Do garnka przelej 125 ml napoju kokosowego i dodaj agar. Całość zagotuj cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj to do masy z nasionami chia i dokładnie i energicznie wymieszaj również trzepaczką. 
  5. Gotową masę wylej na spód, a na wierzch ułóż suszone plastry kokosowe. 
  6. Formę przełóż do lodówki, do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dobrych kilka godzin. 

10 komentarzy

  1. Cudowne :) Od kilku dni planuję zrobić coś z chia i jakoś nie mogę się zebrać :P

    OdpowiedzUsuń
  2. NIe lubię ptasiego mleczka ale moja mama uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To "ptasie mleczko" całkowicie odbiega smakiem od tego kupnego :P To tylko taka nazwa, także nie musisz się od razu zrażać :P Jest pyszne, polecam spróbować :)

      Usuń
  3. Robiłyśmy podobne i jest cudowne ale tym spodem to wygrałaś życie!! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegańskie i bez cukru? Biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ptasie mleczko to bym zjadła, bo za tradycyjnym niezbyt przepadam.

    OdpowiedzUsuń