Bezglutenowe, wegańskie spaghetti gotowe w 20 minut :)

1 sierpnia 2016

Oprócz pysznego smaku tego dania dużą zaletą jest czas jego przygotowania. Wystarczy ok. 20 minut, aby mieć gotowy pożywny, smaczny, zdrowy i wegański obiad! 


Składniki (2 porcje):
  • 100 g bezglutenowego makaronu spaghetti (Incola) 
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny, curry, papryka ostra wędzona, bazylia suszona

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. 
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez dwie minuty posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej trochę wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 6 minut. 
  3. Kolejno na pełnym ogniu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu. 
  4. Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy. 
  5. Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu. 

10 komentarzy

  1. Musze w końcu zrobić takie zwykłe spaghetti - wygląda super ;)
    Jak robię swoje to dodam tyle warzyw, że danie przestaje wyglądać jak spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam tak często :D Dlatego nie raz po prostu robię takie zwykłe, "normalne" spaghetti, które równie smakuje pysznie :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porcja mała ale połączenie smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś tak już dawno nie jadłyśmy spaghetti :D Chyba jak zacznie się rok akademicki to znacznie częściej będzie się sięgało po takie błyskawiczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tak jak Ania - zazwyczaj daję tyle warzyw, że u mnie to są "warzywa z makaronem" :P A takie najprostsze i najszybsze połączenia są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie spaghetti jest co piątek na obiad. Ciekawi mnie ten olej kokosowy, chyba następnym razem spróbuję na nim podsmażyć składniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. prosto, szybko i smacznie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten makaron ma fajny kolorek ;) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń