To chyba, o ile dobrze pamiętam moja pierwsza owsianka zrobiona na soku, dokładnie soku jabłkowym. Bardziej preferowałam te wykonane na mleku roślinnym, ale napiszę Wam, że ta również zadowala. Nie trzeba jej dosładzać, bo sok sam w sobie jest słodziutki, a przypominam, że nie ma dodatku cukru. Po ugotowaniu owsianka nabiera gęstej i kremowej konsystencji. W smaku jest intensywnie jabłkowa, słodko-kwaśna, ale kwaśność nie jest tak zdominowana jak słodycz. Ciekawa odmiana dla popularnych owsianek mlecznych. Próbowaliście już podobną?
Składniki:- 4 łyżki płatków owsianych
- 200 ml wody
- 3 łyżki 100% soku jabłkowego (Natureway)
- 1 łyżeczka błonnika jabłkowego (Natureway)
- dodatki: jagody goji (Natureway), rodzynki, orzechy włoskie, cynamon
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę, sok jabłkowy i wsyp płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do momenty uzyskania gęstej konsystencji.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę błonnika i dokładnie wymieszaj.
- Owsiankę wyłóż na talerz i udekoruj dodatkami.
Nie robiłam nigdy owsianki na soku, bo jakoś takie połączenie mi nie pasuje, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTeż na soku nigdy nie robiłam (mleko, w moim przypadku krowie, nadaje takiej "kremowości"), ale jak będę mieć okazję (czyli sok jabłkowy tłoczony), to możliwe, że wypróbuję - nie ma lepszej kombinacji, niż z orzechami włoskimi, cynamonem i rodzynkami <3 Ja bym jeszcze od siebie dała moją ukochaną skórkę pomarańczową (tak, tak, wciskam, gdzie się da :D).
OdpowiedzUsuńNie ma to jak owsianka :)
OdpowiedzUsuńNa soku jabłkowym ! Fajny pomysł, rzeczywiście można i tak to zrobić - ja zalewam zawsze albo mlekiem, albo wodą. A tak to fajny pomysł, bo smak nawet jest znacznie bogatszy :)
OdpowiedzUsuńTo my robiłyśmy taką owsiankę na soku pomarańczowym i też nam smakowała ale jednak takie soki wolimy w formie galaretki czy kisielu :P
OdpowiedzUsuńOwsianka na soku? Tak jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuń