niedziela, 7 sierpnia 2016

Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :)

Kompletnie nie spodziewałam się takiego smakowego efektu końcowego! Miała wyjść szarlotka, a wyszła nieziemsko przepyszna chałwa z musem jabłkowym na wierzchu :D Zaskoczenie było wielkie, bo jak to chałwa? Bez dodatku sezamu, a smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim a nie innym smaku :) Mimo wszystko, wyszło bajecznie pysznie, zdrowo i słodko :)


Spód:
Mus jabłkowy:
Przygotowanie:
  1. Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej odrobinę wody, dodaj pokrojone jabłka i duś do momentu aż się rozpadną i stworzą mus. W trakcie gotowania dodaj cynamon. Pod koniec smaż jabłka na pełnej mocy, aby odparować wodę. Jeżeli mus wyszedł kwaskowaty możesz dosłodzić cukrem kokosowym. 
  2. Spód. Wszystkie składniki na spód, oprócz oleju kokosowego przełóż do blendera/miksera (u mnie kielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy. 
  3. Gotową masę przesyp do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Powstanie jednolita masa, podobna do ciasta kruchego. 
  4. Ciasto przełóż do formy (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód. 
  5. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiecz przez 15 minut. 
  6. Następnie na wierzch wyłóż mus jabłkowy i piecz kolejne 25-30 minut. 

8 komentarzy:

  1. Zwłaszcza spód wygląda obłędnie - z takich składników musiało wyjść coś cudownego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niespodziewany efekt jest najlepszą nagrodą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja też jestem ciekawa dlaczego wyszedł smak chałwy - może to te nerkowce i siemię lniane ? Chętnie bym takiej nietypowej szarlotki spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tak, sama nie wiem :D Ale najwidoczniej połączenie jakichś z powyżej użytych składników musi przyczyniać się do powstania takiego smaku i struktury. Na prawdę nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tym ciachem a chałwą :)

      Usuń
  4. Chałwa bez sezamu? :D Niemożliwe stało się możliwym xD
    Składniki już zwiastują, że to ciasto musiało by nieziemskie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bosko! Dawaj kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...