Taki deser mogłabym jeść chyba codziennie. Kremowy, a zarazem puszysty i delikatny w smaku.. Takimi właśnie słowami opisałabym dzisiejszy przepis, czyli mus czekoladowo-kokosowy. Przepiękny aromat i cudowny, intensywny smak czekolady i kokosa. Użyte w przepisie składniki kokosowe pochodzą z młodego tajskiego kokosa.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 dojrzałego awokado
- miąższ z jednego młodego kokosa (mlodykokos.pl)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru kokosowego
- 1-2 łyżki wody z młodego kokosa (mlodykokos.pl)
- 1 łyżeczka zmielonych nasion chia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do malaksera/miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Gotowy mus przełóż do naczynek i włóż na 1h do lodówki.
- Następnie, przed podaniem udekoruj kostką czekolady, ziarnami kakao i wiórkami kokosowym.
Z chęcią bym go zmroziła na lody :D
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawe jakby smakowały :D Trzeba kiedyś wypróbować :D
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy mus z awokado ale jak do tego jeszcze dochodzi kokos to już w ogóle bajka :D
OdpowiedzUsuńPodłączam się, kakao i kokos to rewelacyjne połączenie :D
UsuńPołączenie świetne - ma nie tylko świetny smak, ale i konsystencję ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taki deser mam dziś ochotę - czekoladowy !!! Ale mam lenia i pupy mi sę nie chce ruszyć z kanapy, więc ciesze oczy twoim cudem :}
OdpowiedzUsuńTakim deserem to może do awokado bym się przekonała :)
OdpowiedzUsuń