Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :)

8 października 2016

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu.


Składniki:
  • 60 g kaszy jaglanej 
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku 

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotuj w 150 ml wody. 
  2. Ostudzoną wraz z pozostałymi składnikami przełóż do kielicha i zmiksuj na gładką, jednolitą masę (ja w tym celu użyłam NutriBullet).
  3. Gotową przechowuj w lodówce. 

6 komentarzy

  1. Bardzo ciekawa :) Myślę, że bardzo by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam - bardzo smaczny dodatek do kanapek i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego frytki z pieczonej dyni i jesteśmy w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jadłam dzisiaj pieczoną dynię, ale w normalnej formie :) Hokkaido rządzi!

      Usuń
  4. O proszę, jakie cudo można wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja pasztetu jaglanego w wersji smarownej :) Muszę wypróbować, bo mam ogromną fazę na kaszę jaglaną i suszone pomidory <3

    OdpowiedzUsuń