niedziela, 6 listopada 2016

Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :)

Wegańskie desery kokosowe sprawdzą się jako słodka przekąska, pyszny deser, z powodzeniem zastąpią produkty nabiałowe. Dodatkowo dostarczą zdrowych bakterii probiotycznych!  Zapoznajcie się ze smakami i dajcie znać czy już próbowaliście desery od Koko Yogo :) 


NATURALNY DESER KOKOSOWY 
woda * wiórki kokosowe (27%) * glukoza * skrobia * substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii 

Deser kokosowy naturalny ma zbliżony zapach do zwykłego, mlecznego jogurtu naturalnego, plus delikatnie pachnie kokosowo. Po zdjęciu wieczka ukazuje się nam biała galaretka z odrobiną wody na wierzchu, co jest procesem naturalnym. Deser ma zdecydowanie inną konsystencję od standardowych jogurtów. Przypomina ona mniej zwartą galaretkę, która raczej powinna być zjadana taka jaka jest, ponieważ po wymieszaniu staje się bardziej wodnista. W smaku deser jest lekko słodki, delikatnie kokosowy i subtelnie kwaskowy. Wszystkie te smaki tworzą smaczną i ciekawą propozycję na przekąskę, słodki podwieczorek czy dodatek do śniadania. Deser jest najbardziej kaloryczny ze wszystkich dostępnych smaków, a wartość odżywcza na 100 g produktu prezentuje się następująco:
wartość energetyczna: 170 kcal
tłuszcz: 15,5 g
węglowodany: 6,9 g
białko: 1,5 g


DESER KOKOSOWY Z NASIONAMI CHIA 
woda * wiórki kokosowe (27%) nasiona chia (10%) * glukoza * skrobia substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii

Ten wariant smakowy nie różni się za bardzo od swojego poprzednika powyżej. Jedyną różnicą jest obecność nasionek chia. Nie są one rozprzestrzenione po całym deserze, a znajdują się na samym dole kubeczka. Deser ma jakby więcej wody. Smaczny, subtelnie słodki i kwaskowaty. Kaloryczność zdecydowanie mniejsza od naturalnego.
wartość energetyczna: 75 kcal
tłuszcz: 3,8 g
węglowodany: 8,7 g
białko: 1,2 g


DESER KOKOSOWY Z MANGO 
woda * wiórki kokosowe (27%) * mus z mango (8%) - mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian wapnia) * glukoza * skrobia substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii

Po ściągnięciu wieczka ciężko byłoby się domyślić, że jest to deser z jakimś dodatkiem. Jedynie malutkie żółte plamki znajdujące się gdzie nie gdzie na powierzchni deseru zdradziłyby obecność owocu. Mus mango, o którym mowa skrywa się bowiem na samym spodzie opakowania. Nie jest go jakoś dużo, ale na pewno daje o sobie znać. Smakuje bardzo naturalnie. A w połączeniu z kokosowym deserem daje bajecznie pyszny efekt! To najlepszy deser kokosowy spośród prezentowanych! Pycha :)
wartość energetyczna: 74 kcal
tłuszcz: 2,8 g
węglowodany: 11 g
białko: 0,9 g


Jeżeli chodzi o najlepszy deser z całej trójki to bez zastanowienia, zdecydowanie wybieram wariant z mango - przepyszny! :) 

5 komentarzy:

  1. U mnie już po testach :) Niedługo wstawię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te deserki swoja konsystencja trochę przypominają mi gęstą śmietanę, ew. zsiadłe mleko ;) Ciekawe ale nie wiem czy w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obecność glukozy nie powala, ale ciekawa propozycja :) Wariant mango jest najbardziej interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nam szczególnie zasmakowały te deserki zmiksowane z mrożonymi owocami :D Mega pyszne lody wychodziły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że ten z mango by mi się baaardzo spodobał :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...