Już od dawna chciałam zrobić te danie. Makaron z kremowym sosem serowym, jednocześnie pamiętając o tym, aby było w pełni wegańsko i zdrowo. Dodatkowo wyszło też bezglutenowo. Przepyszny posiłek, którego zdjęcia nie oddają jego smaku. Sos "serowy" jest bardzo dobry - kremowy, lekko słodki, jakby maślano-serowy.
Składniki (ok. 3 porcje):
- 250 g makaronu ryżowego bezglutenowego (Bio-Kraina)
- 1/2 średniej dyni Hokkaido
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 g nerkowców
- 200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina) lub wybranego napoju roślinnego
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Dynię oczyść z miąższu (skórkę zostaw!) i pokrój na mniejsze części. Uparuj.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmażaj przez 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Do malaksera/miksera/blendera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, uparowaną dynię, nerkowce, śmietankę sojową lub napój roślinny, sok z cytryny, musztardę, sól, płatki drożdżowe i przyprawy. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej, niemalże bezgrudkowej konsystencji.
- Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Super pomysł! Muszę coś podobnego wyczarować :)
OdpowiedzUsuńMuszw sprobowac! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja i fajny pomysł na "przemycenie" dyni ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam makaronu z prawdziwym serem, ale taka wersja mi się podoba :) A dynię dodaję ostatnio gdzie tylko się da ;)
OdpowiedzUsuńWpadłam tu głodna, a teraz jestem jeszcze bardziej. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wygląda tak pysznie serowo <3 Aż nam w brzuchach teraz burczy :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i tak serowo <3
OdpowiedzUsuń