sobota, 12 listopada 2016

Rozgrzewający miks warzyw z cieciorką :)

Obiecałam, że następne leczo przygotuję dopiero w przyszłe lato, także obietnicę dotrzymuję. Nie nazywam tego dania "leczo", choć dobrze do niego pasuje lecz mieszanką rozgrzewających warzyw :) Strączki choć bardzo lubię nie mogę jeść zbyt często, jednak czasami przygotowuję sobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje. Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego. 


Składniki:
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 400 g pomidorów Pelati (LaSelva)
  • 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido
  • 200 g ciecierzycy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej. 
  2. Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję. 
  3. Dynię należy oczyścić ze środka, pokroić na cztery części (tylko 1/2 będzie potrzebna do przepisu) i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec przez 50 minut. 
  4. W rondelku rozpuść olej kokosowy i podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
  5. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, przykryj i duś 30 minut.
  6. Teraz dodaj pomidory Pelati, ciecierzycę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. 
  7. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. 

7 komentarzy:

  1. Kocham cieciorkę i w takim zestawieniu chyba bym się zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na pogodę która jest za oknem.. na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacje... pyszna i zdrowa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jem więcej strączków (mama zaopatrzyła mnie w słoiki z wege fasolką po bretońsku <3), a że cieciorkę uwielbiam, to w takim wydaniu by mi na pewno smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie - zjadłabym takie leczo z ryżem basmati :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj a może podeślesz nam taki słoiczek? :D :D Musi być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cieciorkę, mogę ją pochłaniać zupełnie solo tak jak dzisiaj ale takie mixy z papryką i pomidorami też bardzo lubię- z dynią jeszcze nie próbowałam a kilka sztuk czeka na wykorzystanie więc na pewno dorzucę do mojego cieciorkowego "gulaszu":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka rozgrzewająca potrawa to coś, co jest naprawdę niezbędne w chłodniejsze dni :) Do takich warzyw pasowałby mi ryż jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...