sobota, 12 listopada 2016

Rozgrzewający miks warzyw z cieciorką :)

Obiecałam, że następne leczo przygotuję dopiero w przyszłe lato, także obietnicę dotrzymuję. Nie nazwałam tego dania "leczo", choć dobrze do niego pasuje, lecz mieszanką rozgrzewających warzyw. Strączki choć bardzo lubię nie mogę jeść zbyt często, jednak czasami przygotowuję sobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje. Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego. 


Składniki:
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 400 g pomidorów Pelati (LaSelva)
  • 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido
  • 200 g ciecierzycy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej. 
  2. Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję. 
  3. Dynię należy oczyścić ze środka, pokroić na cztery części (tylko 1/2 będzie potrzebna do przepisu) i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec przez 50 minut. 
  4. W rondelku rozpuść olej kokosowy i podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
  5. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, przykryj i duś 30 minut.
  6. Teraz dodaj pomidory Pelati, ciecierzycę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. 
  7. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. 

7 komentarzy:

  1. Kocham cieciorkę i w takim zestawieniu chyba bym się zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na pogodę która jest za oknem.. na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacje... pyszna i zdrowa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jem więcej strączków (mama zaopatrzyła mnie w słoiki z wege fasolką po bretońsku <3), a że cieciorkę uwielbiam, to w takim wydaniu by mi na pewno smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie - zjadłabym takie leczo z ryżem basmati :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj a może podeślesz nam taki słoiczek? :D :D Musi być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cieciorkę, mogę ją pochłaniać zupełnie solo tak jak dzisiaj ale takie mixy z papryką i pomidorami też bardzo lubię- z dynią jeszcze nie próbowałam a kilka sztuk czeka na wykorzystanie więc na pewno dorzucę do mojego cieciorkowego "gulaszu":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka rozgrzewająca potrawa to coś, co jest naprawdę niezbędne w chłodniejsze dni :) Do takich warzyw pasowałby mi ryż jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...