Kto lubi ziemniaki to myślę, że polubi także ten przepis. Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku. Pasują dobrze do obiadu, ale także jedzone samodzielnie.
Składniki:
- ziemniaki
- bataty
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na specjalnej krajalnicy (ja używam krajalnicy spiralnej Brava).
- Przełóż do miski, dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj.
- Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, a następnie przez 10 minut w 200*C, aby się lekko przypiekły)
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
Ale uroczy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki pieczonym ziemniakom polubiłam ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki i w takiej formie na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł :) Ja ziemniaki jadam raz lub 2 w tygodniu i zawsze gotowane.
OdpowiedzUsuńKochamy ziemniaki i takie spiralki wyglądają mega fajnie :D
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, takie zdrowe chipsy :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe "chipsy" są znacznie zdrowsze i a pewno smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń