niedziela, 22 stycznia 2017

Biszkoptowy FIT omlet pomarańczowy z piekarnika - bezglutenowy, najlepszy! :)

Definitywnie mogę napisać, że to najlepszy i najpyszniejszy omlet! Nie spodziewałam się, że tak proste dodatki jak owoce cytrusowe mogą dać tak niesamowity efekt. Aromat pomarańczy, jaki unosił się po wyjęciu omleta z piekarnika był bardzo intensywny i naturalny. Omlet również smakuje bardzo cytrusowo. Ponadto to jest obłędnie puszysty, mięciutki, idealnie słodki - bajecznie smaczny! Oprócz wykorzystania go jako śniadania można też zaserwować takiego omleta jako słodki deser do kawy czy herbaty. 

Uwielbiam! 😍


Składniki (1-2 porcje):
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ryżowej 
  • 40 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu/erytrolu 
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • skórka otarta z całej cytryny 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik na 180*C.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka ubij z cukrem. 
  3. Do ubitych żółtek dodaj mąkę ryżową, owsianą, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj. 
  4. Teraz dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. 
  5. Na patelni z termoobiegiem Delicia Trilogy (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Przelej masę. Patelnie wstaw do piekarnika (nie zapomnij o odłączenie rączki). Omlet powinien piec się 15 minut. 
  6. Gotowy lekko podważ i wysuń na talerz. Obsyp skórką z cytryny. 

4 komentarze:

  1. Wierzę Ci w 100%, że jest przepyszny! Co prawda nie lubię cytrusowych smaków, ale ta grubość do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam omleta biszkoptowego a takiego pieczonego w ogóle. Jak ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Soku z pomarańczy nigdy do biszkoptu (placków czy omletów) nie dawałam :) Ale skórki cytrusowe owszem. Masz rację - niezwykle wzbogaca wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie przepadam za ciastami z nutami cytrusowymi, więc takiego omleta wolałabym bez tego rodzaju dodatków, ale jego puchatość jest przecudowna ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...