sobota, 7 stycznia 2017

Granola pecanowo-cynamonowa :)

Prawdopodobnie najlepsza granola, która wyszła spod moich rąk 😋 Przepyszna, mogłabym ją jeść codziennie. Z resztą nie tylko ja! Dobrze, że część zakamuflowałam, bo z granoli zostały by tylko okruszki, a nawet i po nich nie byłoby śladu. Jest tak smaczna, że zajadały się nią nawet osoby, które płatków owsianych, zdrowych musli itp. nie jedzą wcale. Granola pecanowa jest odpowiednio słodka, mega chrupiąca, bogata w pyszne orzechy - głównie pecany, ale także brazylijskie. Składników nie jest tak dużo, przygotowanie proste i czasu nawet nie trzeba poświecić aż tak wiele. Po prostu pycha, zdrowa, z jogurtem czy mlekiem na śniadanie jak znalazł.
  💓
  

Składniki:

Przygotowanie:
  1. Orzechy pecan i brazylijskie zmiksuj przez krótką chwilę w malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić!
  2. Na patelni rozpuść olej kokosowy z syropem i cynamonem. 
  3. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni. Wlej mieszaninę z patelni i dokładnie wszystko wymieszaj. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę i piecz w nienagrzanym piekarniku. Najpierw przez 15 minut w 180*C, teraz przemieszaj dokładnie granolę, następnie przez 10 minut w 150*C, przy uchylonych drzwiczkach. 
  5. Całkowicie ostudzoną wymieszaj z pokrojonymi w paski morelami i przełóż do szczelnego słoika. 

6 komentarzy:

  1. Oj wierzę, że jest pyszna! Strasznie chciałabym jej spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej granoli nie znajdzie w zadnym sklepie i dlatego jest taka wyjątkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam podpiekane pekank, więc domyślam się jak świetnie smakowała taka granola :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka karmelizowana granola z cynamonem musi być nie tylko pyszna, ale także aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, że najlepsza, bo orzechy pekan są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na długi wieczorny seans filmowy jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...