środa, 25 stycznia 2017

Świeże daktyle jako zdrowe, naturalne źródło energii, witamin i minerałów :)

Dzisiejszy post poświęcony jest jedynym w swoim rodzaju daktylom, dokładnie odmiany Medjool -  świeżych i naładowanych ogromnymi ilościami składników odżywczych.

Daktyle, które dziś opisuję pochodzą od marki FRESH DATES, a kupić je można w sklepie internetowym - zdrowedaktyle.pl. Są one ekologiczne, surowe, świeże, wegańskie, bezglutenowe, bez GMO. W ubiegłym roku zdobyły złoty medal NATURA FOOD


Pewnie doskonale znacie te słodkie owoce, które są podstawą wielu produktów dostępnych w sklepach. Batony, popularne "kulki mocy", wszelkie surowe "raw" słodkości, to właśnie ich głównym składnikiem są najczęściej daktyle. Świetnie sprawdzają się także jako samodzielna, zdrowa przekąska, zjedzona na szybko i w biegu. Jednak daktyl daktylowi nierówny. Wiele dostępnych w sklepach daktyli jest siarkowana, aby wydłużyć czas daty ważności do spożycia i niekiedy nadać ładny wygląd surowcowi, co wyraźnie jest widoczne w przypadku moreli (żółte są siarkowane, ciemno brązowe już nie). Daktyle konwencjonalne, suszone i siarkowane są najczęściej bardzo twarde, wysuszone, posklejane, nieestetyczne, z kolei te ekologiczne charakteryzują się miękką strukturą, apetycznym wyglądem i pełnym smakiem. Na rynku są jeszcze dostępne daktyle świeże, nie poddane procesom suszenia. 


Ja osobiście uwielbiam daktyle! Jem je jako słodką przekąskę, a najczęściej tworzę z nich wcześniej wspomniane domowe słodycze. Zawsze mam w szafce opakowanie suszonych daktyli. Świeże niegdyś miałam okazję próbować, były wyśmienite, jednak te, które dziś poznacie przewyższają wszystkie inne dotychczas próbowane. Mowa o daktylach odmiany MEDJOOL marki "FRESH DATES", dostępne w sklepie zdrowedaktyle.pl


Daktyle odmiany MEDJOOL LARGE "FRESH DATES", dostępne w sklepie zdrowedaktyle.pl są pakowane w różnych gramaturach. Upakowane w plastikowane, szczelne pudełka, zabezpieczone przed otwarciem, co można zauważyć na poniższym zdjęciu. Różne wielkości opakowań mieszczą od 150 do 500 g daktyli. Dostępne także w dwupakach, czteropakach, a także w innych atrakcyjnych mixach, a także promocjach. "Do koloru do wyboru", każdy znajdzie odpowiednią dla siebie porcje. 

W ofercie marki "FRESH DATED" znaleźć też można także inne odmiany daktyli, jak na przykład żółte jednak są one dostępne wyłącznie przez chwilę, kiedy jest ich sezon. Dlatego wielbicieli daktyli zachęcam do śledzenia sklepu Zdrowe Daktyle na fanpage na Facebooku, gdzie z pewnością informacja o dostępności danych odmian pojawi się tam jako jedna z pierwszych. 

fanpage ⇒ TUTAJ i TUTAJ


Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli - a świat zna ponad 400 odmian. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Daktyle MEDJOOL, widoczne na zdjęciach dojrzewają na palmie. Daktyle MEDJOOL nie nadają się do suszenia. Dlaczego są świeże?  - bo po dojrzeniu i zerwaniu z palmy przechowywany jest w mroźni -18 i w taki sposób czeka na konsumenta. Po wyjęciu z mroźni może być przechowywany prawie rok w temperaturze wyższej nawet do + 20. Ciekawostką jest to że ze względu na bardzo małą zawartość wody świeże daktyle MEDJOOL nie zamarzają nawet w -27 stopniach!! Ale uwaga dotyczy to tylko tej odmiany.

Pomarszczona, czasami lekko odchodząca skórka, białe plamki (krystalizacja cukrów) wynikają z normalnego procesu dojrzewania i nie mają wpływu na walory smakowe i odżywcze.


Daktyle odmiany MEDJOOL LARGE są sporej wielkości, a jeden waży ok. 24 g. W każdym daktylu znajdziesz:

66 kcal, 
17,99 g węglowodanów,
0,43 g białka,
1,6 g błonnika,
15,95 g naturalnych cukrów,
167 mg potasu !!!,
15 mg wapnia,
13 mg magnezu,
15 mg fosforu,
0,11 mg cynku
0,22 mg żelaza
0.012 mg wit. B1 (tiamina),
0.014 mg wit. B2 (ryboflawina),
0.386 mg wit. B3 (niacyna),
0.060 mg wit. B6 (pirydoksyna),
4 µg wit. B9 (kwas foliowy),
2 µg wit. A,
0,6 µg wit. K
i praktycznie zero tłuszczu - 0,04 mg

Dla kogo:
dla sportowców (zawodowych i amatorów) 
dla osób na dietach odchudzających
dla dzieci i młodzieży
dla diabetyków 
dla kobiet w ciąży
dla osób starszych i dorosłych 
dla każdego, kto ma ochotę na zdrową i zarazem słodką przekąskę

Właściwości zdrowotne:
naturalne źródło szybkiej energii 
bogate w 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów 
posiadają 50% więcej potasu niż banany (696 mg/100g)
niski indeks glikemiczny (43-54)
obecność potasu sprawia, że odznaczają się pozytywnym działaniem na serce, zmniejszają poziom cholesterolu, dbają o prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, pracy mięśni
skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami
uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach
są źródłem tauryny, przeciwdziałającej stanom depresyjnym 
dowiedziono, że spożywanie 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród
bogate w wapń i białko wpływają na zwiększenie odporności kości
wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwas solny, a więc są polecane dla osób zmagających się z nadkwasotą
bilansują proces trawienia
są dobrym źródłem błonnika
pływają na prawidłowy metabolizm i pracę jelit
polecane jako środek przeciwbólowy, dzięki obecności magnezu i salicylanów mogą działać jako aspiryna
wykazują działanie przeciwbakteryjne 
zmniejszają infekcje w organizmie

Tych właściwości jest więcej, jeżeli jesteście ciekawi i chętni poznania szczegółowo tych daktyli odsyłam na stronę Zdrowe Daktyle 


Oprócz standardowych daktyli dostępnych w naturalnej wersji, "w całości" marka "FRESH DATES" oferuje także masę daktylową, powstającą z wypestkowanych i sprasowanych świeżych miękkich daktyli po czym zapakowana jest próżniowo. Cały proces odbywa się mechanicznie na zimno bez podgrzewania.

W składzie znajduję się trzy odmiany świeżych daktyli:

Świeże Daktyle Medjool najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli

Świeże Daktyle Zahidi - rzadka odmiana która charakteryzuje się znakomitym połączeniem smaku orzechowego, maślanego z subtelną słodyczą i przyjemnym żuciem. W smaku przypominają suszone morele. Uważane za odmianę półwytrawną. Mają znacznie niższą niż MEDJOOL zawartość naturalnych cukrów. Mają dużą pestkę i chrupiący włóknisty miąższ. Daktyle Zahidi są bardzo pożywne i bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają żelazo, potas, witaminy B, flawonoidy, antyoksydanty i prawie wszystkie z dwudziestu aminokwasów.

Świeże Daktyle Halawy – małe i słodkie, bardzo miękkie o wyrazistym smaku karmelowym. Dojrzałe mają mocno pomarszczoną skórkę w kolorze żółto bursztynowym.


Moja ocena
Pokochałam te daktyle już od momentu trzymania ich w dłoniach. Najwyższa jakość widoczna jest jeszcze przed spróbowaniem produktu. Estetyczne pudełka, staranność w dobrze i ułożeniu daktyli wewnątrz opakowania. Każdy daktyl jest wyjątkowy. Znacząco odbiega od tych masowo dostępnych na półkach sklepowych. Daktyl odmiany MEDJOOL LARGE jest większego rozmiaru, w środku znajduje się pestka, ma mięciutką strukturę, delikatny miąższ, idealną słodycz, naturalny smak i cudowną świeżość. Wszystko to sprawia, że smak przewyższa oczekiwania. Produkt świetny! Godny polecenia! 
Wkrótce pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych daktyli. Napiszę tak - będzie pysznie! 😍


A jak jest u Was z daktylami? Jecie je często? Jakie wybieracie - świeże czy suszone? 

8 komentarzy:

  1. Znam ta markę i bardzo sobie cenię :) Czekam na przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś mama kupiła takie zwykłe daktyle: nie polubiłyśmy się z nimi bo były o wiele za słodkie :) Te o których piszesz znam tylko ze zdjęć i internetu o tych daktylach czytałam wiele dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile się można dowiedzieć o tych maleństwach! Nie wiedziałam, że to taka kopalnia zdrowia! Rzadko jadam same daktyle, częściej w raw batonach, ale gdy rzucałam słodycze, to świetnie zaspokajały moją chęć na cukier - smakowały jak karmelki (ale takie suszone, bo świeżych nigdy nie jadłam). Medjool widziałam chyba w jakimś supermarkecie, ale bardziej intryguje mnie odmiana Zahidi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także bardzo lubię daktyle - świeże najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham daktyle pod każdą postacią! W sosach, musach, jako przekąska. Są bardzo zdrowe i na dodatek bardzo smaczne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś nie lubiłam daktyli, teraz za nimi przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako dziecko znielubiłam daktyle i teraz już po nie nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świeże daktyle z masłem orzechowym i gorzką czekoladą przebiją każdego Snickersa :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...