piątek, 3 lutego 2017

Komosa ryżowa z warzywami - wegańska i bezglutenowa :)

Niegdyś nie przepadałam za batatem, czyli słodkim ziemniakiem, a teraz znajduje się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo go polubiłam, więc dodaję go do większości potraw. Poniżej przepyszne połączenie pomarańczowych warzyw - wcześniej wspomnianego batata oraz dyni piżmowej. Innym znaczącym dodatkiem jest quinoa, w wersji czarno-czerwonej :) Dużo przypraw, dzięki którym aromat wydobywający się podczas gotowania jest niezwykle intensywny :) 


Składniki (2-3 porcje):
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 duży batat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory 
  • 80 g komosy ryżowej (u mnie czarna i czerwona)
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, pieprz czarny


Przygotowanie:
  1. W garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  2. Teraz dodaj pokrojonego w kostkę batata i dynię. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrojone dodaj do pozostałych składników. Zalej 1/2 szklanką wody. Zagotuj i duś na małym ogniu ok. 30 minut. Batat będzie miękki, a dynia lekko chrupiąca.
  3. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą woda, następnie upraż w garnku przez kilka minut. Zalej 200 ml wody i gotuj ok. 15 minut. 
  4. Do warzyw dodaj ugotowaną quinoę, przyprawy i gotuj jeszcze 5 minut. 

8 komentarzy:

  1. Ja za to pokochałam bataty od pierwszego kęsa :) Ale nie jadam ich zbyt często, bo wolę inne warzywa niz ziemniaki :) A danie wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu trzeba spróbować tej dyni :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy smakowo przypadła by mi taka mieszanka do gustu (zarówno bataty jak i dynię lubię w dość ograniczonych ilościach), ale całość wygląda świetnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bataty i dynię uwielbiam, więc takie połączenie jest jak najbardziej w moim guście :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. A my uwielbiamy bataty a jeszcze bardziej dynię piżmową :D Świetne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszne danie! Ja już od dawna uważam bataty za idealny dodatek do wielu potraw, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...