Dzisiejszy przepis kieruję dla wszystkich miłośników popularnego kremu czekoladowego, który niestety nie jest taki zdrowy jak postrzega go duża ilość osób, a aktualne informacje jeszcze bardziej to potwierdzają. Okazuję się, że silnie podgrzewany olej palmowy, który stanowi główny składniki Nutelli ma działanie rakotwórcze. Także czym prędzej wyeliminujcie ją z diety, tym bardziej diety swoich dzieci.
W zamian proponuję coś niezwykle pysznego, do złudzenia podobnego do Nutelli. Słodki, czekoladowy krem daktylowy, oczywiście z domieszką orzechów laskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań.
Składniki:
- 250 g masy daktylowej (FRESH DATES)
- 80 g orzechów laskowych
- 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1,5 - 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Orzechy laskowe zmiel na drobną mączkę.
- Dodaj do nich pozostałe składniki i blenduj w malakserze do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej konsystencji.
- Przechowuj w lodówce.
Jaka urocza misiowa kanapka <3
OdpowiedzUsuńJadłam Nutellę i nie wiem czym się zachwycać - to nie jest mój smak ;) Twoja propozycja nie tylko jest zdrowsza, ale wygląda lepiej i z pewnością tak smakuje. Jestem pewna, że posmakuje nawet tym, którym Nutella nie smakuje :) Taki słoiczek to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, Nutella daktylowa jest o stokroć pyszniejsza od tej kupnej :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńZ daktyli, orzechów i kakao musiało powstać coś genialnego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty z daktyli, są po prostu pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńOj niestety olej palmowy jest już prawie we wszystkim :( I bardzo nad tym ubolewamy :/
OdpowiedzUsuńAle Twój krem jest fantastyczny, no i ten misiek :D
Szkoda, że nie panda :D
UsuńJakby tak kolory odwrócić xD
Usuń