Kotlety z indyka z marchewką :)

11 lutego 2017

Jedne z najlepszych kotletów jakie jadłam! Bardzo soczyste, lekko słodkawe, a to za sprawą obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊


Składniki (6 dużych sztuk):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy: sól, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa 

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  2. Następnie dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić.
  3. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. 
  5. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem. 

7 komentarzy

  1. Moja siostra bardzo lubi indyka - podeślę jej przepis ;) Może ją zaciekawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kotleciki, tylko ja mielę mięso razem z surową marchewką, czosnkiem i cebulą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsko z indyka jest naprawdę dobre i taki kotlecik naprawdę chętnie byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo i pysznie ! Uwielbiam takie obiady ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie połączenia! Czuję, że niedługo kotlety mięsno-warzywne podbiją moją kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie obiady, tego typu kotlety z górą warzyw to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń